Home

Achtergrond 1 reactie

Stuitend staaltje slecht bestuur

Stiekem zijn met PVV-voorzitter Ramekers afspraken gemaakt: bedrog en niks anders!

De gang van zaken rond PVV-voorzitter (Productschap Vee en Vlees) Jos Ramekers is een stuitend staaltje van slecht bestuur. Stuitend omdat in juli 2007 de Productschappen nota bene zelf de code Goed Bestuur hadden opgesteld. Kort samengevat: bestuurders zouden correct handelen met open besluitvorming.

Het begon ermee dat LTO en de COV (branche-organisatie slachterijen) vorig jaar af wilden van Ramekers als voorzitter. Hij zou het PVV teveel profileren als behartiger van sectorbelangen in de breedste zin. Dat konden LTO en COV zelf beter.

Maar het vervolg was veel erger. Binnen het PVV-bestuur werd een riante vertrekregeling voor Ramekers in elkaar gedraaid. De vier jaar tot aan zijn pensioen zou hij 80 procent van zijn laatstverdiende loon (€140.000) krijgen. Maar naar nu blijkt was de regeling eigenlijk nóg rianter. Want in een geheime brief aan Ramekers stond dat hij die 80 procent moest lezen als 100 procent. De brief was alleen ondertekend door vice-voorzitter Annechien ten Have van LTO.

Zelfs de Sociaal Economische Raad (SER) wist van die geheime brief niets af, toen die vorig jaar de officiële vertrekregeling onder ogen kreeg. Terecht, dat de hele regeling in de prullenbak werd gegooid toen de SER er later achter kwam dat in het geniep aanvullende afspraken waren gemaakt.

Hoezo ‘open besluitvorming’? Annechien ten Have heeft een wel heel scheve schaats gereden. Maar ook de overige PVV-bestuursleden hadden, toen ook hen duidelijk werd dat in het geheim afspraken waren gemaakt, stampij moeten maken. Dat is veel te weinig gebeurd. Álle PVV-bestuurders hebben het Productschap als openbare, onafhankelijke, transparante publiekrechtelijke organisatie een zeer slechte dienst bewezen.

Zo ga je als boer denken, met een blik op de PVV-heffing: wat heb ik aan zo’n club die rollebollend over straat gaat en in het geheim riante afspraken maakt? Met recht dus een stuitend staaltje van slecht bestuur.

Foto

Rochus Kingmans

Eén reactie

 • no-profile-image

  CHANGE NOW IN THE HAGUE

  Ramekers moet hangen. En Annechien ook.
  Maar de DNB heeft in 2008 2 medewerkers zien vertrekken met tezamen € 1,2 miljoen vertrekpremie.
  Wellink reageert arrogant: was overeengekomen. Bos: is woedend, maar ja contract is contract.
  De managers in Nederland vormen 1 grote maffiafamilie. Ze maken de wetten, en zorgen ervoor dat ze schatrijk worden op allerlei mogelijke manieren. In 30 jaar scheef gegroeid belasting- en arbeidsbeleid wordt door dit kabinet niet gerepareerd. De loontrekkende manager wordt positief beloond en deelt niet in het verlies of minder resultaat. Nee, zelfs kartelvorming, niet behaald resultaat toch met bonus belonen en zelfs liegen over de olievoorraden worden de scheidende CEO van Shell niet kwalijk genomen. Nee, de raden van commissarissen van vele beursgenoteerde bedrijven in Nederland belonen hem met een commissariaat.
  Nederland is zo rot als een mispel en dat komt omdat het old boys Dutch network zo rot is als een mispel. Voorzien in een overmaat van egoïstische kapitalisten, die in 30 jaar tijd ons hoogaangeschreven sociaal kapitalisme ten grave hebben gedragen.
  Neem dan de dictoriale Fransen. Bij decreet worden de bonussen verboden. Of het land dat wij op sociaal gebied altijd volgenden de Zweden. Nee, geen bonussen in overheidsbedrijven en bedrijven waar de overheid in deelneemt.
  Daar kent men wel innovatieve en repareer wetgeving.
  Het Nederlandse kabinet is arrogant en zal dat moeten bekopen met kiezersverlies. De jaren 90 zullen voor het CDA terugkeren, omdat ze de noden van de bevolking niet heeft onderkend met de voorgestelde maatregelen van het kabinet. Ook destijds was het CDA arrogant. De geschiedenis herhaalt zich.

Of registreer je om te kunnen reageren.