Home

Achtergrond 177 x bekeken 1 reactie

'Strengere eisen kinderbijslag buitenland'

De ChristenUnie wil het voor gezinnen met kinderen in Turkije of Marokko moeilijker maken om kinderbijslag te ontvangen.

Zij moeten gaan aantonen dat zij in die landen kosten maken voor huisvesting of studie van hun kinderen. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind hoopt zo fraude met de kinderbijslag aan te kunnen pakken. Een fors deel van de Tweede Kamer wil dat de export van deze uitkering naar Marokko en Turkije stopgezet wordt door de verdragen met deze landen op dit punt aan te passen. Voordewind ziet daar geen heil in en denkt dat aanscherpen van de voorwaarden genoeg is om misbruik tegen te gaan.

Onlangs kondigde de Sociale Verzekeringsbank (SVB) scherpere controle aan op Marokkaanse en Turkse gezinnen die gebruikmaken van dubbele kinderbijslag voor kinderen die in het buitenland naar school gaan. Uit een steekproef bleek vorig jaar dat 54 procent van de Marokkaanse gezinnen en 31 procent van de Turkse gezinnen mogelijk fraudeert.

Dinsdag houdt de Kamer een spoeddebat over geknoei met de kinderbijslag.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  catrijntje

  Een oud (onwerkbaar) plannetje maar weer eens uit de mottenballen halen heeft Rouwvoet gedacht.
  Krijg je voor je, in het buitenland wonend, kind geen KB meer...dan haal je het toch naar Ned??
  Maar dat is natuurlijk geen enkel probleem want we moeten hier de zg vergrijzing toch financieren.
  Ooit las ik ergens dat er veel meer voor Jeugdbescherming wordt uitgegeven als voor de vergrijsde Nederlander.
  Dus de kans dat ongeletterde knechten/huismeisjes uit het thuislanden straks worden geimporteerd om deze gaten in het inkomen (van vader) op te vullen is groot.

Of registreer je om te kunnen reageren.