Home

Achtergrond

Stokje voor winning zout en gas in Friesland

Een meerderheid in de Tweede Kamer is het niet met minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) eens, dat aanvragen voor winning van zout en gas in Friesland kunnen worden ingewilligd.

CDA, PvdA en VVD vinden dat de bewindsvrouw daar in ieder geval mee moet wachten tot daarover in de Tweede Kamer een spoeddebat is gehouden.

VVD-Tweede Kamerlid Halbe Zijlstra stelde dinsdag dat de bodemdaling in Friesland groter is dan verwacht en wil dat er eerst onderzoek komt naar de oorzaken. Ook zouder er eerst concrete afspraken moeten komen over compensatie van schade als gevolg van de winning van zout en gas.

Het gaat om aanvragen voor vergunningen door Frisia Zout en Vermillion Oil&Gas. Zijlstra stelde de kwestie aan de orde, nadat vorige week was gebleken dat in Friesland geen steun meer bestaat voor verdere winning van zout en gas uit vrees voor bodemdaling. Toen vond zogeheten bestuurlijk overleg plaats tussen het ministerie van Economische Zaken, de provincie, gemeenten en waterschappen. De bezwaren die toen vanuit de provioncie tegen de winning zijn aangevoerd maken meer indruk op de Tweede Kamer dan op de minister.
De minister liet de Kamer vorige maand al weten dat wat haar betreft de aanvragen kunnen worden ingewilligd, maar een vergunning is nog niet verleend.

Volgens Van der Hoeven blijft de bodemdaling bij de zoutwinning binnen de norm. Bij de gaswinning wordt een bodemdaling verwacht van minder dan 3,5 centimeter. Voor Van der Hoeven is dat geen reden om instemming te onthouden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.