Home

Achtergrond

Sterkste krimp Japanse economie sinds 1974

De Japanse economie, de op een na grootste ter wereld, is in het vierde kwartaal van vorig jaar met 12,1 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder.

Dat is de sterkste economische krimp sinds 1974. Dat blijkt uit herziene cijfers die de Japanse overheid donderdag naar buiten bracht.

De krimp valt wel iets kleiner uit dan eerder werd gevreesd. In een eerste schatting ging de Japanse overheid nog uit van een teruggang met 12,7 procent. Ook analisten hielden hiermee rekening. Ten opzichte van het derde kwartaal kromp de Japanse economie met 3,2 procent, van een eerder gemelde 3,3 procent.

De Japanse economie heeft vooral last van een sterk afzwakkende export door de wereldwijde recessie. Door de crisis is de vraag naar Japanse auto's en consumentenelektronica sterk afgenomen. De Japanse export kelderde in januari met ruim 46 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.