Home

Achtergrond 208 x bekeken 2 reacties

'Speculatie met graan en soja tegengaan'

Speculatie met agrarische grondstoffen moet worden beperkt door internationale regels.

Dat voorkomt grote prijsschommelingen van graan en soja. De aanbevelingen komen van het International Food Policy Research Institute (Ifpri). Volgens het onderzoeksinstituut in Washington stegen de voedselprijzen vooral in de eerste helft van 2008 als gevolg van het dure graan. "De prijsstijging werd deels veroorzaakt door een onbalans tussen vraag en aanbod en door ingrijpen van overheden met exportheffingen", schrijft het Ifpri in een rapport over de voedselmarkt. "Een andere oorzaak was dat financiële instellingen actief werden op de termijnmarkten voor agrarische grondstoffen."

De speculatie leidde tot extra hoge prijzen voor graan en soja, stelt het Ifpri. "Dat heeft vooral de arme mensen getroffen." Het Ifpri pleit voor het beperken van speculatie met agrarische grondstoffen. "Een mogelijkheid is om het volume te beperken waarmee mag worden gespeculeerd. Ook is het mogelijk om een verplichting in te voeren waarbij een deel van de contracten moet worden afgewikkeld met de fysieke levering van de grondstof. Nog een optie is een verplichting dat speculanten geld storten als borg voor de termijncontracten."

Internationaal college

Het Ifpri vindt dat dit bestuurd moet worden door een internationaal college, bestaande uit de grootste producenten van graan en soja. Dit college moet zelf actief zijn op de termijnmarkten en de spotmarkt om speculatie tegen te gaan. Het onderzoekinstituut stelt dat een beter evenwicht nodig is tussen de vrijheid van handel en het tegen gaan van prijsopdrijvende speculatie. "De voedselvoorziening voor de arme mensen moet beter worden beschermd."

Het aanleggen van grote voorraden graan en soja om voedseltekorten te voorkomen, ziet het Ifpri niet zitten. "Dat wordt duur en is moeilijk te managen. Een kleine voorraad van 5 procent van het wereldverbruik, is wel aan te leggen door de grootste producenten. Die voorraden kunnen worden beheerd door de Verenigde Naties. Dan kun je plotselinge voedseltekorten deels tegen gaan."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    sloeber

    Als je goed leest dan zie je dat lage prijzen juist de bedoeling zijn anders krijgen al die corrupte landen problemen met hun bevolking.

  • no-profile-image

    Westbrabander

    Als het tegengaan van speculatie maar niet lijdt tot voortdurend lage prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.