Home

Achtergrond

Sneeuw en orkanen teisteren Europa

Sneeuwstormen en orkanen teisteren het zuiden en westen van Europa.

In Spanje en Portugal werd een weeralarm afgekondigd en de stranden in het doorgaans milde zuidwesten van Engeland kleurden wit door een 8 centimeter dikke laag sneeuw. In Ceuta, een Noord-Afrikaanse enclave van Spanje, richtte een orkaan zware schade aan. In het noorden van Spanje werd het wegverkeer gehinderd door hagel- en sneeuwbuien. In het Noord-Spaanse gebergte langs de Atlantische kust werden verscheidene bergpassen versperd, andere passen waren alleen met sneeuwkettingen begaanbaar.

In Portugal konden meerdere vliegtuigen vanwege de storm niet op de luchthaven van Lissabon landen. Ook in Noord-Italië veroorzaakte slecht weer overlast. In de plaats Schilpario bezweek het dak van een museum over mijnbouw onder het gewicht van de sneeuw die erop lag. Wegen moesten worden afgesloten wegens gevaar voor sneeuwlawines. Rond Napels raakten bomen ontworteld door storm en vielen straatlantaarns op de weg.

In het zuidwesten van Engeland legde de sneeuw het verkeer lam. Ongeveer zeventig auto's en vrachtwagens kwamen vast te zitten en het treinverkeer lag tot in de middag stil. Vooral de route Londen-Brighton werd getroffen. In verschillende badplaatsen viel de stroom uit, wat aan het einde van de middag goeddeels verholpen was. De Britten hebben deze winter te kampen met een ongewoon vorst- en sneeuwrijke winter, die aan zeker vier mensen het leven heeft gekost.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.