Home

Achtergrond 410 x bekeken 3 reacties

Slimme lampjes

Reclamespotjes en voorlichtingscampagnes hebben soms ook bij ons effect. Zo besloten we anderhalf jaar geleden een poging te doen het elektriciteitsverbruik in onze stallen terug te dringen.

Tot dat tijdstip gebruikten we vooral de ouderwetse gloeilamp. Alleen in de stallen waar gedurende langere tijd verlichting moet zijn, hebben we TL-verlichting aangebracht, bijvoorbeeld in de dekstal voor de zeugen. Ik toog naar de plaatselijke winkelier en bestelde 300 energiezuinige lampen. Kosten 2.800 euro. Op de verpakking wordt een levensduur van de lampen vermeld van 15.000 uur. Ik verwachtte dus dat ik de komende jaren geen lampen meer behoefde te vervangen en dat de investering zich gemakkelijk zou terugverdienen.

Maar dat bleek een misrekening. Al na enkele maanden begaven de eerste lampen het. Eerst dacht ik nog dat er misschien enkele 'verkeerde' exemplaren tussen zouden zitten. Maar inmiddels moet ik tot de conclusie komen dat een groot gedeelte van de 300 lampen een levensduur van 500 uur niet eens haalt. Ik vond het tijd worden terug te gaan naar de leverancier en hem te vragen wat hiervan de oorzaak kon zijn.

Hij vertelde mij dat naar nu bleek de energiezuinige lampen niet bestand zijn tegen stallucht en dus eigenlijk ongeschikt zijn voor onze stallen. En ja, dan begin ik me toch een aantal dingen af te vragen. Is het echt de stallucht waar deze lampen niet tegen kunnen? En waarom dan niet? Welk materiaal in de lampen veroorzaakt dan het probleem? En is daar vervangend materiaal voor te bedenken?

Maar ook ga ik vraagtekens stellen bij de aangekondigde levensduur. Worden die 15.000 uren in een woning dan wel gehaald? En als ze dat aantal uren niet halen, is het dan wel waar dat ze maar 20 procent van de energie gebruiken van een traditionele lamp? Als het ene niet waar is, hoeft het andere misschien ook niet waar te zijn. In dat geval zitten we straks opgescheept met dure niet-duurzame lampen? De nog steeds vertrouwde gloeilamp wordt immers binnen afzienbare tijd niet meer gemaakt. Kortom wat is er aan de hand met deze slimme lampjes?

Wien van den Brink

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W Geverink

  Dat van die onderspanning kan wel kloppen Paul . Ik heb vier jaar geleden alle TL balken er uit gegooid en vervangen met 26 watt spaarlampen. In elke afdeling branden twee lampen 24 uur per dag 365 dagen per jaar . Daar zit nu de tweede set lampen in . Van de rest zijn er na vier jaar nog bijna geen kapot . Het is jammer dat ze niet onder een beschermglas mogen omdat ze dan te heet worden en tegen nattigheid kunnen ze ook niet .

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Wien,je bent niet de enigste. Wij hadden hetzelfde probleem. Ook bij ons waren de spaarlampen in no time kapot. Rondvragen bij techneuten leerde ons dat spaarlampen gevoelig zijn voor onderspanning. Een spanningsmeter op de computer gezet en toen bleek dat de spanning vrijwel dagelijks tussen ongeveer 17 en 20 uur terugviel van ruim 220 naar rond 204 volt. Op dit tijdstip zijn bij ons in de straat de boeren aan het melken en waarschijnlijk trekt dit veel vermogen weg, denk vooral aan de melkkoeling, en wij wonen helemaal aan het eind van de aanvoerkabel. Vervolgens gebeld met continuon ( onze netboefjes) maar die ondernemen pas iets wanneer het voltage onder 198 komt. Dat zei hij echter nadat ik die 204 al had verklapt, dus dat moet jij niet doen. Succes.

 • no-profile-image

  Ani

  Wien, op de overloop in huis een spaarlamp en buiten bij het terras. Dat gaat prima, gaan inderdaad jaren mee. 's Avonds gaan deze lampen aan, 's morgens uit. In de huiskamer ook spaarlampen geprobeerd. Deze gaan dus iets vaker aan en uit. Binnen het jaar moest ik deze vervangen. Opnieuw geprobeerd, zelfde resultaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.