Home

Achtergrond 1 reactie

'Sector moet ingrijpen om Rusland te houden'

De Nederlandse handel en teelt moeten actie ondernemen om een fruitboycot door Rusland snel ongedaan te maken.

Volgens telersvoorman Johan van Haarlem betekent dat stappen maken naar residuvrije teelt, maar ook overleg over harmonisatie van de residu-eisen tussen Rusland en de EU.

De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) kondigde vorig jaar aan meer energie te willen steken in de residuvrije teelt. Partijen moeten extra stappen zetten om geen markt te verliezen. "Dit moet een extra prikkel zijn om het goed te krijgen", zegt NFO-voorzitter Van Haarlem.

De teelt kijkt daarbij vooral naar het gebruik van middelen in de boomgaard, maar ook naar het schonen van eindproduct.
Afzetorganisatie Fruitmasters wil via koepelorganisatie Frugiventa de gesprekken met Rusland intensiveren. Directeur Leonard Kampschoer van Fruitmasters Holland noemt het een politieke zaak. "Het is vreemd dat Nederland alles niet goed doet en een paar meter over de grens is het wel goed." Volgens Kampschoer zijn er geen partijen van Fruitmasters teruggestuurd aan de grens. "Laten ze aangeven waar de problemen zitten en met wie."

Protectionisme

Ook Van Haarlem pleit voor overleg tussen de overheden. "Het middelenpakket dat Rusland hanteert is anders dan het pakket van de EU. Dat lijkt op protectionisme." Daar moeten de overheden zich op richten, stelt hij.

De sector komt in forse problemen wanneer de export bij de start van het nieuwe seizoen nog op slot blijft. Nederland verwacht een grote oogst Conférence in 2009. Dat is het gevolg van areaaluitbreiding en een sterkere groei. Kampschoer: "De gevolgen zijn nu nog te overzien, maar de nieuwe oogst is veel groter."

Fruitmasters zegt spreiding van afzetmarkten na te streven. Ook zal een grotere vraag naar peren uit België indirect tot vraag in Nederland leiden.

Lees ook Russische importstop Nederlandse appels en peren

Eén reactie

  • no-profile-image

    Handrie Tuinder

    De Nederlandse fruitteelt zal dan een stuk "schoner" moeten worden. Neem een voorbeeld aan de tuinbouw, want die produceren een stuk schoner. Zie de diverse tests in het buitenland.

Of registreer je om te kunnen reageren.