Home

Achtergrond 211 x bekeken 4 reacties

SER: PVV bestuurlijk naïef

De lijst met aanvullende afspraken op de officiële wachtgeldregeling van ex-voorzitter Jos Ramekers van het Productschap Vee en Vlees was geheim en kwam pas in een zeer laat stadium bij de Toezichtskamer van de SER terecht.

Dat zegt Hans Kamps, voorzitter van de SER-Toezichtskamer. De wachtgeldregeling en lijst met aanvullende afspraken werden half juli vastgesteld door het dagelijks bestuur (db) van het PVV.

De lijst met aanvullende afspraken is door gezamelijk optrekken in handen gekomen van deze krant en Boerderij. In die lijst staan zinsneden als: het percentage 80 procent in de regeling wordt gelezen als 100 procent. Ook bevat de regeling een geheimhoudingsplicht over de inhoud van de regelingen tenzij een wettelijke verplichting anders zou vereisen.

Kamps vindt de handelwijze die het Dagelijks Bestuur volgde in juli volledig in strijd met de regels van transparantie van bestuur. De secretaris van de Toezichtskamer, Daniëlle Haenen, meldt dat de SER vanaf het begin bij het PVV heeft aangegeven dat de wachtgeldregeling voor Ramekers via een openbare verordening moest worden geregeld.

Ondertekening afsprakenlijst

De aanvullende lijst met afspraken is getekend door LTO varkenshouderij-voorzitter en vice- voorzitter van het PVV, Annechien ten Have, en Ramekers zelf. Ten Have verklaart dat de afspraken dezelfde zijn als die in een eerder stadium zijn gemaakt door de vier vice-voorzitters van PVV en PPE. Doordat het PPE er in juni voor koos om met Ramekers door te gaan, was dit schap later niet meer betrokken bij de afvloeiïngsregeling.

Volgens db-lid Henny Swinkels en PVV-secretaris Jos Jongerius was er een mandaat voor Annechien Ten Have en Jan Gijsen om de zaak te regelen en ging de rest van het db ervan uit dat alles goed was geregeld.

Vice-voorzitter John Klijn van het PVV zegt zich de gang van zaken niet meer te kunnen herinneren. Wel geeft hij aan dat hij ervan uitging dat alles juridisch was dichtgetimmerd. Wyno Zwanenburg, ook lid van het dagelijks bestuur van het PVV zegt dat hij de aanvullende afspraken niet heeft gezien. "Ik was het er niet mee eens en wilde er niet in betrokken worden."

Voorzitter Hans Kamps van de SER-toezichtskamer gelooft niet in een boze opzet bij de gang van zaken. Wel spreekt hij van ongelooflijke naïviteit en onwennigheid van het bestuur. Kamps: "Het PVV-bestuur moet hieruit een les trekken. Als er twijfel is of iets moet worden gemeld bij de SER dan kun je dat maar beter gewoon melden."

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  BOER

  Dus lto maakt geheime afspraken om vervolgens miljoenen boerengeld te spenderen aan een slechte voorzitter ????? SCHANDE !!!!! BLIJKBAAR HEBBEN DE LEDEN VAN LTO DIT NOG STEEDS NIET DOOR EN VINDEN ALLES BEST.

 • no-profile-image

  A.G.

  Naïviteit noemen ze dat bij de SER. Ik noem het zelfverrijking, bedrog, kortom genoeg om het veld te ruimen. Ik heb nog wel een stuk over behoorlijk bestuur bij cooperaties. Dat zullen (Z)LTO-ers wel niet STIEKEM getekend hebben??!!!

 • no-profile-image

  nieuwe voorzitter

  Daar krijgt de LTO moeilijkheden mee...

 • no-profile-image

  gert

  achterkamertjes gedoe ,LTO de leden willen transparantie,dit is niet meer van deze tijd

Of registreer je om te kunnen reageren.