Home

Achtergrond

Russische importstop Nederlandse appels en peren

Rusland heeft een tijdelijk importverbod afgekondigd voor Nederlandse appels en peren.

Dat meldt handelskoepel FrugiVenta desgevraagd. Het verbod zou ingaan per 1 april en waarschijnlijk alleen Nederland treffen.

Woensdagavond heeft de Europese Commissie een brief ontvangen van de Russische Federale Veterinaire en Fytosanitaire Dienst. In die brief staat dat nog steeds te veel producten met overschrijdingen van de Russische residunormen (MRL’s) worden aangetroffen in appels en peren uit Nederland. Ook ontbreken veiligheidscertificaten of worden certificaten afgegeven door laboratoria die hiertoe niet geaccrediteerd zijn.

De problemen met residuen zouden vooral op buitenlandse doorvoerpartijen zijn aangetroffen. "Op het eerste gezicht lijkt het voor wat betreft Nederland, op een aantal zendingen na, voornamelijk te gaan om re-export", zo laat Inge Ribbens, bedrijfsjuridisch adviseur van Frugi Venta weten.

Volgens FrugiVenta geldt het voor producten die direct naar Rusland worden uitgevoerd, maar ook via derde landen. Of het verbod ook geldt voor re-export via Nederland is niet duidelijk op dit moment, stelt FrugiVentasecretaris Leo Welschen. Hij noemt het een calamiteit voor de Nederlandse afzetorganisaties.

Of registreer je om te kunnen reageren.