Home

Achtergrond

Rusland zet EU onder druk in gasconflict

Rusland zal zijn betrekkingen met de Europese Unie herzien als Europa geen oog heeft voor de Russische belangen.

Dat zei de Russische premier Vladimir Poetin maandag. De uitlatingen van Poetin kwamen op de dag dat vertegenwoordigers van de Europese Unie een ontmoeting hadden met president Viktor Joesjtsjenko en premier Joelia Timosjenko van Oekraïne. Dat land lag rond de jaarwisseling in de clinch met Rusland over gasleveringen. Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom draaide daarop de kraan dicht, waardoor Oost-Europa zonder gas kwam te zitten.

Kiev drong op de bijeenkomst aan op westerse steun voor vernieuwing van de verouderde gaspijpleidingen die door Oekraïne lopen. Zo zou meer gas van Rusland naar Europa kunnen stromen. Poetin noemde het plan echter ,,slecht doordacht en onprofessioneel'', omdat Rusland niet bij het plan is betrokken.

Eerder op de dag had ook de Russische minister van Energie Sergej Sjmatko dreigende taal gesproken. "De eenzijdige aanpak kan de energievoorziening van de EU ernstige schade toebrengen'', zei hij.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.