Home

Achtergrond 326 x bekeken 1 reactie

'Ruim 80 procent telers ziet heil in SPA'

Ruim 80 procent van de aardappeltelers ziet heil in de nog op te richten Stichting Poolfonds Aardappelen (SPA).

Tien procent ziet het niet zitten en tien procent wil eerst meer informatie over het initiatief van VTA, NAV en LTO.

Dat blijkt volgens Louis Beemsterboer, voorzitter van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) uit een inventarisatie die de drie organisaties hebben gehouden onder een paar honderd aardappeltelers. VTA, NAV en LTO willen met SPA de aardappelmarkt transparanter maken, de beursnoteringen optimaliseren en storende partijen aardappelen een bestemming geven buiten de normale afzetkanalen. "Door transacties en prijzen transparanter te maken en afwijkende partijen op te kopen, willen we een evenwichtiger marktwerking bereiken", zei Beemsterboer vanmorgen bij de perspresentatie van het plan.

Volgens Beemsterboer is de aardappelmarkt nu niet transparant. "Het komt voor dat op een bepaald moment er een prijsverschil is van 2 euro per 100 kilo tussen twee partijen aardappelen van dezelfde kwaliteit en hetzelfde ras."

Eigen website

SPA wil de transparantie verbeteren door meer meldingen van telertransacties door te geven aan de beurscommissies in Emmeloord en Goes, zodat de noteringen beter weergeven wat telers voor hun aardappelen op de vrije markt kunnen krijgen. Daarnaast gaat SPA een eigen website beheren waarop biedprijzen van de meeste gangbare rassen worden gepubliceerd. Beemsterboer: "Telers krijgen zo een betere onderhandelingspositie met hun afnemers."

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond is ook bezig met de oprichting van regionale telersverenigingen, die vrijwillig hun areaal gaan beperken. Door de krimp van het areaal kan de prijs omhoog. De NAV gaat door met dit initiatief ook als SPA is opgericht, zei NAV-bestuurder Keimpe van der Heide vanmorgen. "De initiatieven ondersteunen elkaar. Het gezamenlijke doel is het teeltrendement te verbeteren."

Eén reactie

  • no-profile-image

    arme consumptieboer

    Aan de pootgoedhandelshuizen al gevraagd wat ze er van vinden om hun afgekeurde en bovenmaatse spul het voer in te doen i.p.v.te dumpen op de consumptiemarkt? Over storende partijen gesproken!
    Als het UPG plan meer ondersteuning krijgt komt er minder produktie en hoeft er ook niets uit uit de handel gehaald te worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.