Home

Achtergrond 191 x bekeken

'Risico’s cisgenese niet groter dan klassieke veredeling'

Wageningse plantenonderzoekers hebben op eigen initiatief een risico-analyse gestuurd naar minister Jacqueline Cramer van (VROM), waarin zij stellen dat effecten van cisgenese niet gevaarlijker zijn dan klassieke veredeling.

De onderzoekers, waaronder hoogleraar plantenveredeling Evert Jacobsen, reageren daarmee op persoonlijke titel op de stap van Cramer om nog niet over te gaan tot het toestaan van het beperkt toepassen van deze techniek, waarbij met behulp van genetische modificatie bepaalde eigenschappen binnen een soort van de ene op de andere plant kunnen worden overgebracht. Cramer heeft dat eerder deze week per brief laten weten. Cisgenese wordt gezien als belangrijke techniek om doorbraken te realiseren bij het ontwikkelen van ziekteresistente rassen in de akker- en tuinbouw.

De door het ministerie geraadpleegde deskundigen zijn van mening dat de aanwezigheid van kleine fragmenten bacterieel DNA in cisgene planten potentiële risico’s met zich mee kunnen brengen voor de voedsel- en veevoederveiligheid. De veiligheid van cisgene gewassen is daarmee dus nog niet vastgesteld, concludeert de minister.

Jacobsen, in het verleden zelf 15 jaar lid van de Commissie Genetische Modificatie (COGEM), heeft daarom deze risico's onderzocht. Zijn bevindingen zijn, dat "die risico’s binnen de grenzen van de risico's van de klassieke veredeling blijven". "Wij waren juist bezig deze risico’s te inventariseren en wisten niet dat deze brief van de minister kwam."

Of registreer je om te kunnen reageren.