Home

Achtergrond

Resistente tarwerassen tegen zwarte roest

Wetenschappers zijn er in geslaagd tarwerassen te kweken die resistent zijn tegen de zwarte roestvariant Ug99.

De variant van de schimmelziekte is in 1999 ontstaan in Oeganda. De schimmel is sindsdien geconstateerd in Kenia, Ethiopië, Soedan, Jemen en Iran. De wetenschappers hebben hun bevindingen vandaag openbaar gemaakt op een bijeenkomst in Ciudad Obregon in Mexico. Zwarte roest veroorzaakte begin vorige eeuw veel schade in tarwe. Door de inzet van resistente rassen was de ziekte goed beheersbaar.

De variant Ug99 heeft de resistenties doorbroken. Een internationaal kweekprogramma heeft geleid tot Ug-resistente rassen, meldt onderzoeker Ravi Singh van het Mexicaanse graanonderzoeksinstituut Cimmyt. "Het voordeel is dat de nieuwe rassen ook hogere opbrengsten geven. Dat is nodig want anders zullen boeren terughoudend zijn om de nieuwe rassen te gebruiken."

Volgens Singh zijn meerdere resistentiegenen ingebouwd. Het zijn genen die afzonderlijk weinig resistentie geven, maar in combinatie een hoge mate van weerbaarheid tegen Ug99 geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.