Home

Achtergrond 243 x bekeken

Regeling aardwarmte aan Brussel voorgelegd

De garantieregeling voor aardwarmte is voorgelegd aan de Europese Commissie.

Dat verrast LTO Glaskracht, dat juist aandringt op een spoedige invoering om bestaande aardwarmteboringen niet in gevaar te brengen. Een regeling samen met de Rabobank lijkt niet haalbaar.

De garantieregeling voor aardwarmteboring zou begin april in werking treden. Dat is door overleg in Brussel niet haalbaar, zo stellen ministeries van landbouw en Economische Zaken. Beide zeggen wel aan te sturen op publicatie van de regeling later deze maand.
LTO Glaskracht noemt de toetsing in Brussel aan de staatssteunregeling onnodig. "Het verbaast ons. Tuinders betalen premie en een fors eigen risico", zegt een woordvoerder.

Volgens LTO Glaskracht is een spoedige invoering nodig om bestaande plannen niet in de wielen te rijden. "Bedrijven die een toekenning van MEI-subsidie kregen, hebben snel uitsluitsel nodig. Die mogen niet te lang wachten met bodemonderzoek en het inschakelen van boorbedrijven om de subsidie niet in gevaar te brengen", aldus de woordvoerder.

Aardwarmtefonds

Beide ministeries hebben 5 miljoen euro gestoken in zo’n aardwarmtefonds, waarvan al wel een aantal voorwaarden bekend is. Zo moet een boring een 90 procent kans op succes hebben en wordt een eigen risico van 15 procent gehanteerd en 7 procent premie. Bij een boring van 6 miljoen euro is dat een zware belasting voor tuinders, stelt LTO Glaskracht Nederland. Eerder deze maand vroeg de organisatie het ministerie om het percentage eigen risico te verlagen. Minister Gerda Verburg gaf in een reactie aan daar niet mee in te stemmen.

Een privaat-publieke regeling met de Rabobank lijkt niet haalbaar. De bank praat met het ministerie over hoe kan worden bijgedragen aan terugdringen van de risico’s. Gesprekken lopen nog, maar volgens Dick Oosthoek, directeur akker- en tuinbouw van de Rabobank, richten de gesprekken zich op wat de bank aanvullend kan doen. Details over de plannen van de Rabobank wil hij niet geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.