Home

Achtergrond 290 x bekeken 7 reacties

Recordresultaat ForFarmers dankzij deelnemingen

ForFarmers heeft door een uitzonderlijk goed resultaat van deelnemingen in 2008 een recordresultaat behaald van 28,8 miljoen euro.

Leden van coöperatie FromFarmers, dat ForFarmers controleert, krijgen 27,6 miljoen euro uitgekeerd. Dit is 25 procent meer dan in 2007.
Het uit te keren bedrag komt overeen met 24 euro per afgenomen ton mengvoeder. De omzet van de Achterhoekse onderneming steeg met een kwart tot 741 miljoen euro. Een jaar eerder steeg de omzet nog met 80 procent door extreem gestegen grondstofkosten.

Grondstoffen blijven naar verwachting van ForFarmers goedkoper. Algemeen directeur Bert-Jan Ruumpol verwacht dat op jaarbasis de gemiddelde prijs voor diervoeder daardoor 15 tot 20 procent lager zal liggen dan een jaar eerder. Wanneer alleen wordt gekeken mengvoer, akker-en weidebouwproducten, dan daalde het resultaat van 7 naar 4 miljoen euro. Het dalingspercentage komt overeen met dat van concurrent Cehave Landbouwbelang.

"We zien de sectoren waar we traditioneel aan leveren vrijwel allemaal onder druk staan", aldus Ruumpol. Het verkochte volume voer steeg niettemin met 26 procent tot 2,9 miljoen ton. Meer dan een derde eindigde in een varkensmaag. Binnen de deelnemingen presteerden vooral Cefetra en Cebeco het beste. Cefetra, dat grondstoffen voor de veevoer maar ook voedingsmiddelenindustrie inkoopt, is voor 50,2 procent eigendom van ForFarmers. De Rotterdamse onderneming noteerde een 57 procent hogere winst.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bert

  lees ik dat nou goed of niet ,stel ik neem 1500 ton voer af
  krijg ik nu 36000 euro terug ???
  nou ik hoop t
  reageer ff!!! heb ik een redelijk weekend teminste

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Gert, uiteindelijk is die winst voor een groot gedeelte door boeren betaald, dan is het toch logisch dat het weer terugvloeid. Dit zou de Rabobank ook eens moeten doen, daar ben je afnemer van geld en betaler van rente en al die andere servicekosten.

 • no-profile-image

  gert

  toch een positief bericht in barre tijden

 • no-profile-image

  boer

  @P K Z-H Bleskensgraaf. Van die 2,9 miljoen ton is een heel groot deel bijproducten dan wel buitenlandse afzet. (volgens mij is iets van de helft bijproducten, hierheb je snel veel tonnage vanwege het lage ds gehalte)De uitkering gaat, naar zo ver ik weet, vooral over de binnenlandse droge mengvoerafzet en dan ook nog alleen naar de afnemers die ook lid zijn (oh nee is tegenwoordig bij hen aandeelhouder, hoe dat dan precies zit weet ik niet). Dus dan zul je uitkomen op een ruime miljoen ton voer, waarmee je met 24 euro per ton uitkom op die 27,6 miljoen

 • no-profile-image

  Boer

  Tja Bert dat klopt idd helemaal!. Ik sta er ook wel van te kijken van dat bedrag. Van mijn voercooperatie krijg ik de meeste jaren ergens tussen de 1,5 en de 3 euro per ton terug. En nu vind ik ook dat dat bedrag normaal gesproken ook zo laag mogelijk moet zijn, omdat het een enorme sigaar uit eigen doos is. Je hebt het namelijk eerst zelf betaald. (die 2 of 3 euro is natuurlijk nog wel altijd een voordeel tegenover een particuliere leverancier omdat de directeur daar dit geld in zijn eigen zak stopt) Alleen ja, als het resultaat uit deelnemingen komt(cebeco was jaren drama, maar is nu idd heel best), dan is et natuurlijk wel heel erg mooi geld. Bij mijn voerfabriek was er in 2007 ook een mooie winst vanwege deelnemingen, maar ging hiervan het meeste de reservepot in. Als ze dit jaar weer zo'n winst draaien, moeten ze toch echt maar eens behoorlijk de portemonnee trekken anders ga ik toch maar eens verder rond kijken. Ik bedoel als je jezelf een cooperatie noemt moet je er ook voor de boeren zijn!

 • no-profile-image

  best wel positieve

  Klopt helemaal Boer te NL. Wij zijn op dit moment aandeelhouders in spe, het vermogen wordt in 10 jaar overgezet naar de leden en dan omgezet in aandelen. Dus ik moet over een paar jaar een mooi pak kopen om naar de aandeelhouders vergadering te mogen haha. De nabetaling is natuurlijk een sigaar uit eigen doos, maar dat deel van het eigen vermogen van 4farmers is natuurlijk mooi meegenomen en daar kan ik straks daadwerkelijk iets mee. Of uit laten keren in divident of ik kan de aandelen verkopen en daar iets moois mee doen.

 • no-profile-image

  p k z-h

  27600000:2900000 ton=9.5 euro winstper ton De uitkering van 24 euro kan nooit kloppen

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.