Home

Achtergrond 285 x bekeken

'Recessie voelbaar bij afzet groente en fruit'

De handel in groente en fruit voelt de economische tegenwind.

De binnenlandse afzet van luxere producten staat onder druk, de uitvoer naar markten als het Verenigd Koninkrijk daalt met een derde en de betalingsvoorwaarden en kredietverzekering van klanten verslechteren. Dat denkt Frugi Venta, platform voor de Nederlandse handel in groente en fruit. De binnenlandse afzet van verse maaltijdsalades, luxere importproducten en de handel met duurdere horecagelegenheden staan onder enige druk, stelde Frugi Venta-voorzitter Wim Tacken gisteren op de ledenvergadering in Delft.

Sinds het begin van de economische verslechtering in september nam de totale groente- en fruitexport met 5 procent af (tot februari). De export van groente bleef in die periode wel gelijk op 600.000 ton. Tacken ziet grote verschillen tussen landen, die duiden op een economisch effecten. Zo daalde de uitvoer groente naar Duitsland met 8 procent, terwijl het Verenigd Koninkrijk 32 procent minder groente afnam.

Tacken noemde ook de uitvoerdaling van 20 procent van Nederlandse groente en fruit in de eerste 7 weken van dit jaar, die deels het gevolg zijn van een lagere perenoogst en voorraadposities in andere landen. "Het is toch een daling die vraagt om uiterste alertheid." De handelsbedrijven voelen zelf de recessie op meerdere fronten. De gedaalde koopkracht van buitenlandse consumenten, valutaschommelingen, weggevaagde kredietverzekeringen, handelsbelemmeringen en verlenging van de betalingstermijnen door supermarkten in Nederland en Duitsland trekken de sporen in de handel, zei Tacken. Hij noemde de stap van supermarkten buitensporig. "Ze maken misbruik van de crisis."

De handel zal zich door de recessie heen moeten slaan door scherp te koersen op kosten en risico’s te mijden. "We zijn in vergelijking met de industrie minder conjunctuurgevoelig, maar zonder effecten komen ook wij niet weg", zei de Frugi Venta-voorzitter.

Of registreer je om te kunnen reageren.