Home

Achtergrond

Recessie treft Brabantse economie het hardste

Het bedrijfsleven in Brabant heeft het zwaar in vergelijking met de rest van Nederland.

Vooral de transportsector wordt hard getroffen. Ook de industrie en groothandel krijgen flinke klappen. Dat concludeert de Kamer van Koophandel (KvK) Brabant vandaag uit gegevens van de Conjunctuurenquête Nederland (COEN) die maandag is verschenen. Volgens een woordvoerster van de KvK Brabant doen de landbouw en zakelijke dienstverlening het nog redelijk, maar de horeca en detailhandel voelen de economische crisis nu ook.

Brabantse ondernemingen presteren in het vierde kwartaal van 2008 slechter dan het landelijke gemiddelde. Een derde van de bedrijven ziet de omzet dalen en bij 44 procent loopt de export terug. Andere aanwijzingen dat het slecht gaat in Brabant, zijn de daling van het aantal starters en de forse toename van het aantal faillissementen. In vergelijking met de eerste twee maanden van 2008 is het aantal faillissementen met ruim 55 procent gestegen. Het aantal starters is in januari en februari gedaald met 20 procent vergeleken met het jaar daarvoor. De KvK Brabant verwacht voor het eerste kwartaal van 2009 geen verbetering.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.