Home

Achtergrond

Rabobank: kredietverlening aan agrarische sector toegenomen

Het uitstaand krediet van de Rabobank in de Nederlandse land- en tuinbouw is in 2008 gegroeid met 8,8 procent tot 23,5 miljard euro.

In totaal is 68,3 miljard euro aan de primaire sector en agribusiness in binnen-en buitenland uitgeleend, 15 procent meer dan een jaar eerder. In Nederland verleende de coöperatieve bank ook bijna 9 procent meer uit aan de voedingsmiddelenindustrie en toeleveranciers van boeren en tuinders. In totaal heeft de bank daar nu 4,6 miljard euro uitstaan.

Internationaal is net als vorig jaar de sterkste groei gerealiseerd: 22,4 procent. De Utrechters noemen de opkomst van de primaire sector in Australië, Amerika en Brazilië als belangrijkste oorzaak. De internationale vraag naar dierlijke eiwitten, en dus de productie, nemen volgens een woordvoerder nog altijd een vlucht.

Een tweede belangrijke oorzaak is de overname van de Poolse landbouwbank BGZ, dat voor het eerst volledig is meegenomen op de balans. Voorheen had Rabobank een kleiner belang van eerst 35 en later 59 procent, en geen volledige zeggenschap.

Het relatieve belang van de voedselketen is binnen de coöperatieve bank door de groei licht gegroeid tot 17 procent van de totale kredietverstrekking. De totale kredietverstrekking van de marktleider in de agrarische sector nam toe met een kleine 11 procent, tot 408,6 miljard euro. Veel consumenten van andere banken stapten over door het turbulente financiële nieuws. De bank verloor in 2008 1,2 miljard euro in verband met de kredietcrisis.

De bank spreekt wat betreft de eigen kredietverleningsbereidheid van'business as usual', en kan nog niet zeggen of de vraag vanuit de land- en tuinbouw zelf afneemt. De bank maakt niet bekend of op kwartaalbasis vorig jaar verschillen zijn genoteerd.

Eerder maakten concurrenten ING en ABN Amro bekend dit jaar minder groei van het uitstaande krediet in de agrosector te verwachten. Bestuursvoorzitter Bert Heemskerk sprak opnieuw de ambitie uit Rabobank tot de internationaal belangrijkste 'food & agri' bank te maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.