Home

Achtergrond 916 x bekeken 10 reacties

'Rabo benadeelt Campinaboeren'

Volgens oud Campina-voorzitter Jan Loonen heeft Rabobank bij het verwerven van de aandelen Interpolis die Campina bezat, de Campinaleden financieel benadeeld.

Dat schrijft de 70-jarige Loonen in zijn zaterdag 14 maart gepresenteerde boek 'Bestuurskracht bepalend voor toekomst coöperatie'.
Loonen bekritiseert Rabobank die bij de overname van Interpolis wel de aandelen overnam en betaalde van de grootste aandeelhouders van Interpolis: landbouworganisaties KNBTB, LTB, ABTB, NCB en LLTB. Campina had echter ook meer dan vijf procent van de aandelen en volgens Loonen ook recht op inspraak en geld. Ondanks afspraken heeft Campina in 2006 volgens de oud-voorzitter maar een schijntje gekregen. 'Rabo-onwaardig' vindt Loonen.

Campina en Coberco samen

In het boek blikt Loonen terug op ruim 40 jaar bestuurlijke ervaring. Alle fusies en overnames van Campina passeren de revue. Opvallend is de passage rondom de overname van het Duitse Südmilch. Toen het in Stuttgart gevestigde bedrijf in surseance van betaling verkeerde, heeft Campina het toenmalige Coberco gevraagd samen een bod uit te brengen op Südmilch. Maar Coberco had geen interesse, waarna Campina Südmilch zelf heeft gekocht.

Kroes 'schoffeert' coöperaties

Aan het eind van het boek windt Loonen zich enorm op over de Europese Commissaris voor Mededinging: mevrouw Kroes. Die verordonneerde dat door de fusie tussen Friesland Foods en Campina de nieuwe zuivelgigant fabrieken moet afstoten. 'Hoe krijgt ze het bedacht' fulmineert hij. 'En het absolute negatieve toppunt is dat vertrekkende leden met een premie de coöperatie moeten kunnen verlaten.' Hij ergert zich aan het feit dat consumentenbelangen nog steeds zwaarder wegen dan de belangen van de producenten. 'Het coöperatieve wezen in de hele Europese Unie wordt zwaar geschoffeerd.'

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Jan Loonen zelf was toen niet alert genoeg als voorzitter van de Campina.

  Nu praten over de vorige eeuw is wat te laat.

 • no-profile-image

  antipolis

  Niet alleen campinaboeren worden benadeeld door de rabobank. rabo levert interpolisverzekeringen. prijs 20 % boven concurrentie want er moet geld verdiend worden aan de boeren, zie andere artikelen agd. Als er dan een claim komt gaat Interpolis natuurlijk niet betalen. ze hebben nl. het volgende bedacht. Een eigen taxateursvereniging de N.V.A.E. Nederlandse Vereniging Agrarische Experts, voorzitterschap bij Interpolis. gewetenloze taxateurs welke op slinkse wijze de claim proberen om zeep te helpen. Vaak geholpen door een aan U door stichting rechtsbijstand = Interpolis, toegewezen advocaat die zgn zijn best doet voor u maar het spelletje meespeelt, en zwijgt over zijn wetenschap over werkwijze N.V.A.E/Interpolis. U kunt U claim wel vergeten,rechten tot U een ons weegt, ze roken U wel uit. Mocht u het spelletje doorhebben dan stoppen ze ( Rabo ) toch gewoon uw financiering tenzij u schikt en een brief ondertekent dat U niet publiceert over deze smerige werkwijze. Vaak wordt er enkele malen geld geboden uit zgn coulance, gewoon koehandel. Tientallen zo niet honderden collega`s zijn U voorgegaan. Kijk voor informatie op www.sbbo.eu, via taakbalk niet via zoekmachine, en concludeer dat ze U ook al te pakken hebben gehad. Informeert U uw collega`s in alle sectoren van land en tuinbouw, want dit is een zeer groot schandaal !!!!!

 • no-profile-image

  .

  Bedoel je soms Tiny Sanders?

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Antipolis heeft helemaal gelijk, maar het is Interpolis niet alleen die deze methode gebruikt. Een paar weken geleden was er een uitzending van Zembla en daar werd de werkwijze van de grote verzekeringsmaatschapijen haarfijn uitgelegd. Wanneer je een kleine schade claimt is er niets aan de hand, maar bij grote schades wordt er eindeloos getraineerd. Je moet je recht halen met behulp van een advocaat wat natuurlijk erg kostbaar is. De maatschapijen hebben jaren de tijd om de zaak op te houden. Beperk dus je verzekeringen tot alleen die wettelijk verplicht zijn of ongemogelijk kan betalen, dat bespaart je veel premiekosten.

 • no-profile-image

  Andre van der G

  Helemaal eens met Klaas uit Friesland. Het enigste doel wat de directie voor ogen moet hebben is het uitbetalen van de hoogste melkprijs!!! Dat is de taak van FrieslandCampina! Tiny van der Zanden kreeg destijds bijna 4 miljoen aan bonussen, naast een salaris van 1 miljoen!!! Bij alle multinationals staan beloningenvan de top ter discussie.Ik stel voor dat FrieslandCampina ook maar eens openheid van zaken geeft over het beloningssysteem van haar topmensen. Dat is maatschppelijk verantwoord ondernemen!!!

 • no-profile-image

  Witchy

  Wij hebben geen verzekering bij interpolis, maar toen we bij de rabo aanklopte voor een financiering kwam wel gelijk ter sprake dat we maar over moesten stappen van onze huidige verzekeringsmaatschappij naar interpolis...... dit omdat dan de opslag op het rente percentage voor de financiering iets lager kon zijn !!! Ik vind dit dus gewoon chantage praktijken, wij zijn hier gelijk heel duidelijk in geweest dat de rabo gewoon een goede offerte moest doen want dat we anders misschien wel helemaal weg zouden gaan bij de Rabo. Dit alles heeft veel voeten in aarde gehad... maar we hebben uiteindelijk een mooi percentage kunnen afspreken, en we zitten nog lekker bij onze eigen verzekeringsmaatschappij !

 • no-profile-image

  Derk Klein Kranenberg

  De fout in de op één na laatste zin is hersteld. Derk Klein Kranenberg

 • no-profile-image

  Boerin

  We weten wat Nout Wellink van NB verdient, Jeroen v.d. Veer van Shell en Ad Scheepbouwer van de KPN, maar wat de Topmensen van onze eigen cooperatie verdienen, waar we bovendien ook nog obligaties van bezitten, mogen we absuloot niet weten. Vreemd, niets geen openheid van bestuur.

 • no-profile-image

  Klaas

  Er is bijna een jaar lang met Brussel onderhandelt en het is niemand van de top-mensen gelukt om N.Kroes te overtuigen. Dit zegt toch meer over onze belangenbehartigers dan over mevr. Kroes. Beseft de leiding van de cooperatie eigenlijk wel voor wie ze werken en met wiens geld ze zaken doen. Jarenlang wordt er geld in fusies en reoganisaties gestopt en wat heeft het de melkveehouder eigenlijk opgeleverd? Ja, we zijn nu een sterke wereldspeler, maar ik denk dat dit voor het salaris van de topmensen beter scoort dan voor de melkprijs van de boer.....
  Ze werken zich kapot om een lagere kostprijs te krijgen, want daar draait het volgens adviseurs allemaal om. De melkprijs is nu lager dan 25 jaar geleden, ondanks de inflatie. Toch verwacht ik dat de meeste veehouder deze crisis zullen overleven.

 • no-profile-image

  db

  (de eennalaatste zin is niet correct geformuleerd)

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.