Home

Achtergrond 164 x bekeken 2 reacties

PvdA'er: nanodeeltjes duidelijker vermelden

Etiketten van voedsel moeten duidelijk gaan vermelden of het nanodeeltjes bevat.

Ook is veel meer onderzoek nodig, stelde Europarlementslid Jan Cremers (PvdA) vandaag. Hij reageert op een EU-rapport dat concludeert dat er momenteel eigenlijk geen goede testmethodes bestaan die kunnen bepalen of de piepkleine deeltjes gezond of ongezond zijn.

Bedrijven gebruiken de minuscuul kleine deeltjes tegenwoordig voor allerlei producten. Dat varieert van verf tot parfum, maar ook om vlees er mooier uit te laten zien. Sommige voedingssupplementen bevatten de deeltjes om ze beter te laten smaken.

"Er zijn aanwijzigen dat sommige deeltjes zich ophopen in organen, zoals de milt of nieren. En dat ze dieper doordringen in de longen dan andere stoffen'', zegt Cremers. "Het bedrijfsleven zegt dat de risico's niet zo'n vaart lopen. Maar we moeten niet bezig zijn met zaken die over tien jaar misschien heel schadelijk blijken.''

Momenteel zijn er amper EU-bepalingen over vermeldingen of waarschuwingen voor nanodeeltjes.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Winst is de oppergod

  Er gaat niets boven biologisch als ik dit zo lees.
  Weet de SKAL er ook al van?

 • no-profile-image

  hoi

  als het al verkeerd is, verbieden niet waarschuwen, dat is ineffectief.

Of registreer je om te kunnen reageren.