Home

Achtergrond 1 reactie

Provincies verzetten zich tegen korting

De provincies kunnen zich niet vinden in een advies om bijna 600 miljoen euro te bezuinigen op hun inkomsten.

Ze vinden dat het voorbij gaat aan de extra investeringen waarmee provincies de regionale economie stimuleren. "Het rapport legt een veel te zwaar accent op de inkomsten'', reageerde het Interprovinciaal Overleg (IPO) donderdag. De koepelorganisatie van provincies kondigde tevens een contra-expertise aan, die eind april klaar moet zijn.

De provincies wijzen erop dat ze al hebben toegezegd deze kabinetsperiode honderden miljoenen af te staan aan de rijksbegroting. Als daarnaast minder geld naar de provincies stroomt, komen volgens het IPO investeringen in bijvoorbeeld wegen en de regionale economie onmiddellijk in gevaar.

De provincie Noord-Brabant had donderdag geen goed woord over voor het advies. Als de regering het overneemt zal dat die provincie het hardste treffen. Brabant en andere provincies belanden in de bizarre situatie dat ze netto moeten bijdragen aan het provinciefonds, becijferde commissaris van de Koningin Hanja Maij-Weggen in een eerste reactie.

Maij-Weggen meent dat de raad een onbegrijpelijke beginnersfout heeft begaan door ongecorrigeerd uit te gaan van het boekjaar 2007 waarin verschillende provincies superdividend ontvingen van Essent. "Dat kan geen basis voor goed beleid zijn. Ik hoop dat het kabinet slimmer is dan deze onderzoekers'', reageerde ze ongekend fel.

Brabant publiceerde juist donderdag het plan voor de besteding van 1 miljard euro die overblijft uit de verkoop van Essent. Het investeringsprogramma voor de regionale economie staat meteen weer op losse schroeven. Maij-Weggen: "We moeten dat nog eens goed bekijken.''

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    ze krijgen honderden miljoenen door de verkoop van NUON en ESSENT en ze hadden zoveel geld staan op iSAVE

Of registreer je om te kunnen reageren.