Home

Achtergrond

Productie tafeleieren in Europa dit jaar lager

De Europese productie van consumptie-eieren zal dit jaar waarschijnlijk afnemen. Dat verwacht de Europese Commissie op basis van de ontwikkelingen in de markt.

In 2008 stabiliseerde de productie op ongeveer 105 miljard eieren. In Nederland en het Verenigd Koninkrijk groeide de productie in het afgelopen jaar, terwijl de productie in Spanje, Frankrijk en België daalde. In andere EU-lidstaten was de productie stabiel en gemiddeld genomen was er daardoor weinig verandering.

Dit jaar zal de totale productie naar verwachting uitkomen op ongeveer 104 miljard eieren. De daling heeft te maken met het naderende kooiverbod. In Duitsland gaat het verbod al volgend jaar in. Er wordt op dit moment hard gewerkt aan de omschakeling naar alternatieve huisvesting of de beëindiging van bedrijven. Daardoor verwacht de EU een afname van de Duitse productie met 4 procent. Daarnaast voorspelt de commissie lichte productiedalingen in Frankrijk en Italië. In Nederland zal de productie in 2009 waarschijnlijk niet dalen, maar wel stabiliseren.

De cijfers hebben betrekking op consumptie-eieren. Uit voorspellingen van de EU blijkt dat ook de totale eierproductie iets zal dalen, maar wel lichter dan de consumptie-eieren. De consumptie-eieren maken overigens verreweg het grootste deel van de totale productie uit.
De productiedaling van consumptie-eieren is in Europa al een aantal jaren aan de gang.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.