Home

Achtergrond 1 reactie

Prijsverschil biologisch en gangbaar blijft groot

De prijsverschillen tussen biologische en gangbare producten blijven groot en nemen zelfs verder toe. Dat blijkt uit onderzoek van Biofood Magazine.

Biologisch vlees is soms twee keer zo duur als gangbaar vlees. Zo kost een kilo gangbare schouderkarbonade bij de Albert Heijn 5,49 euro, het biologische vlees kost 10,98 euro per kilo. Dezelfde kilo biologische schouderkarbonade kost bij een natuurvoedingswinkel zelfs 16,60 euro. Ook in uien is een groot verschil. Een kilo gangbare uien van de Albert Heijn kost 0,79 euro, de biologische variant van de Albert Heijn kost 1,45 euro en bij de natuurvoedingswinkel kost een kilo uien 1,49 euro.

Bij onderzoek in 2003 werd een prijsafstand van 52 procent gemeten tussen gangbaar en AH-Bio en 83 procent tussen gangbaar en de natuurvoedingswinkel. In 2009 is het prijsverschil respectievelijk 49 en 95 procent. Het prijsverschil tussen gangbare producten en de biologische producten van de Albert Heijn loopt dus iets terug, terwijl het prijsverschil tussen gangbaar en de natuurvoedingswinkel zelfs toeneemt.

Volgens Biofood Magazine is het oplopende en beperkt kleiner wordende prijsverschil een belemmering voor de ontwikkeling van de biologische markt. Voor een groei van de biologische sector en een hogere afzet van biologische producten, zou biologisch maximaal 20 procent duurder mogen zijn dan gangbaar. Dat percentage wordt bij lange na niet gehaald.

Kelly Lubbers

Eén reactie

  • no-profile-image

    hardwerken

    het zou ook kunnen zijn dat de gangbare produkten dus te weinig opbrengen.als het verschil maar 20 % zou mogen zijn dan is gangbaar gewoon 32% te laag in prijs.zowel op a.hein niveau als op telers niveau.DAT weten wij telers toch allang.

Of registreer je om te kunnen reageren.