Home

Achtergrond 508 x bekeken

Prijs bestrijdingsmiddelen stijgt

De prijzen van gewasbeschermingsmiddelen gaan dit voorjaar omhoog. Vooral schimmelsbestrijders op basis van maneb en mancozeb zijn fors duurder. Oorzaak zijn de hogere grondstofprijzen voor onder meer mangaan, een belangrijk bestanddeel van maneb.

Over de gehele linie is sprake van een prijsstijging van ongeveer 5 procent, zeggen handelaren. Maar middelen die zijn gebaseerd op maneb en mancozeb zijn tussen de 10 en 20 procent in prijs omhoog gegaan, vooral door de toegenomen vraag en hogere grondstoffenprijzen. Internationaal is sprake van een groeiend areaal waarop bestrijdingsmiddelen worden toegepast, aldus een woordvoerder van Bayer Crop Science in Nederland. ”De prijsstijgingen in Nederland waren de afgelopen jaren minder sterk dan de inflatie. Nu hebbben we te maken met een prijsstijging van rond de 5 procent.”

Een voorbeeld van een duurdere grondstof is mangaan, een belangrijk bestanddeel in de schimmelbestrijders maneb en mancozeb. Mangaan werd het afgelopen jaar fors duurder op de wereldmarkt. Afhankelijk van de kwaliteit en het soort mangaanverbinding, werden vorig jaar prijsstijgingen genoteerd van meer dan 30 procent, blijkt uit een analyse van de Amerikaanse overheid van begin januari. De toenemende vraag vanuit China en India is de oorzaak van de prijsstijging, aldus de analyse.Bestrijdingsmiddelen hebben een lange productietijd vanwege het ingewikkelde procédé. De productie van de middelen die nu op de markt komen, had plaats in een tijd dat de grondstoffen- en energieprijzen hoog waren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.