Home

Achtergrond 218 x bekeken

Plan van aanpak voor energieverbruik akkerbouw

Het Productschap Akkerbouw gaat een plan van aanpak opstellen zodat de sector op termijn kan voldoen aan de eisen in het convenant Schone en Zuinige Akkerbouwsectoren.

Dit jaar wordt een nulmeting uitgevoerd in de sector voor het energieverbruik en de milieubelasting door broeikasgassen. Ook wordt gekeken hoe het energieverbuik en de uitstoot van broeikasgassen kan worden bijgehouden en welke mogelijkheden de sector heeft om te voldoen aan de eisen die het convenant daaraan stelt.

Het convenant is december vorig jaar getekend door de overheid en de diverse landbouwsectoren. Het Productschap Akkerbouw buigt zich over een plan van aanpak voor de agro-industrie in de akkerbouw. LTO heeft een plan gemaakt voor de akkerbouwers.

Rol overheid

De opzet van LTO is vergelijkbaar met die van het productschap, zegt bestuurder Ben Hasselo van de LTO-vakgroep Akkerbouw. "We zorgen dat de plannen op elkaar aansluiten. We hebben afgesproken dat de deelsector die de inspanningen verricht, daar ook de voordelen van heeft. Als bijvoorbeeld de suikerindustrie het transport van tarra vermindert door de bieten op het erf van de telers te schonen, dan moeten de boeren voor die inspanning worden beloond."

Hasselo maakt nog wel een voorbehoud over de rol van de overheid in de uitvoering van het convenant. "Door de kredietcrisis en de economische malaise dreigt energiebesparing minder belangrijk te worden voor de overheid. Wij gaan het convenant pas uitvoeren als de overheid zich houdt aan de belofte om ook haar steentje bij te dragen."

Of registreer je om te kunnen reageren.