Home

Achtergrond 209 x bekeken 2 reacties

Plan B(leskensgraaf)

Ze leken wel mee te vallen, de mededingingseisen die de Europese Commissie eind vorig jaar stelde aan de fusie van Friesland Foods en Campina.

Inmiddels zijn deze als een molensteen te beschouwen voor de nieuwe onderneming. De fabriek voor dagverse zuivel in Nijkerk is – met pijn in het hart – waarschijnlijk nog wel te slijten aan een gegadigde, maar de kaasfabriek in Bleskensgraaf is een ander verhaal. Gezien de huidige (kaas)marktomstandigheden is het niet eenvoudig in tijden van economische crisis de fabriek te verkopen.

FrieslandCampina mag Bleskensgraaf (en/of Nijkerk) ook niet verwaarlozen, blijkt nu uit Brusselse informatie. De partners hebben zich verplicht dat beide fabrieken niet omvallen. Indien nodig moet de coöperatie dus zelfs investeren in een af te stoten onderdeel.

Dat trekt een wissel op plannen van de fusieonderneming. Natuurlijk kan FrieslandCampina in Brussel gaan vragen om wijziging van de voorwaarden, gezien onvoorziene én extreme marktomstandigheden. Dat is niet zinvol: de Commissie staat in haar recht om te ijveren voor een concurrerende markt in Nederland. Het is tijd voor plan B: FrieslandCampina moet met een creatieve oplossing Brussel tevreden zien te stemmen. Lastig, maar niet onmogelijk.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    waarom niet zulke absurde eisen aan banken,energiemaatschappijen en autofabrikanten ?

  • no-profile-image

    fryske boer

    waarom komt deze informatie nu pas naar buiten zijn deleden maar half op de hoogte gehouden . Ergenis over alle slechte nieuws begint bij mij met de dag toe te nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.