Home

Achtergrond 204 x bekeken

Partijen werken aan biologisch varkensfokplan

Varkensfokkerijorganisatie Topigs, het Institute for Pig Genetics (IPG), de Animal Sciences Group en de Vereniging van Biologische Varkenshouders bekijken samen de mogelijkheden voor een apart fokbeleid voor de biologische sector.

Dat wordt bevestigd door IPG-directeur Jan Merks en Andries van de Bogert, voorzitter van de Vereniging van Biologische varkenshouders. De biologische sector moet volgens de Europese regels op termijn fokdieren inzetten met een biologische achtergrond. Tot nu toe worden gangbare dieren ingezet. Volgens Merks van het IPG in Beuningen zijn er verschillende mogelijkheden.

"Je zou een biologisch fokbedrijf op kunnen zetten van waaruit de varkenshouders van gelten worden voorzien. Nadeel is echter dat je heel kwetsbaar wordt. Een tweede mogelijkheid is de toepassing van rotatiekruising op de bedrijven zelf, waarbij ze voor hun eigen aanfok zorgen. Er zijn al bedrijven die zo werken."

Merks noemt bovendien het in de markt zetten van een raszuivere zeugenlijn speciaal voor de biologische markt. "Je hebt met een zuivere lijn van 4.000 tot 5.000 zeugen voldoende omvang. Het voordeel is dat je genetica krijgt die toegespitst is op de biologische omstandigheden, je hoeft niet te kruisen en hoeft minder bijproducten weg te zetten. Groot nadeel wordt wel dat deze bedrijven een administratie moeten voeren zoals andere fokbedrijven."

Of registreer je om te kunnen reageren.