Home

Achtergrond

PVV zegt vertrouwen in Balkenende en Verhagen op

De PVV in de Tweede Kamer heeft vandaag het vertrouwen in premier Jan Peter Balkenende en minister Maxime Verhagen (Buitenlande Zaken) opgezegd.

De fractie vindt het onaanvaardbaar dat ze blijven weigeren het Britse inreisverbod tegen PVV-leider Geert Wilders in Europees verband aan de orde te stellen.

Wilders diende daarom tijdens een debat over de kwestie namens zijn fractie een motie van wantrouwen in tegen Balkenende en Verhagen. In de afgelopen jaren zegde de PVV diverse keren het vertrouwen in het kabinet en afzonderlijke ministers op.
Wilders stelde dinsdag opnieuw dat de Britse premier Gordon Brown de grootste lafaard van Europa is. "Premier Balkenende en minister Verhagen zijn goed voor een gedeelde tweede plaats'', zei Wilders.

Met uitzondering van het CDA had de hele Tweede Kamer eerder dit jaar het kabinet opgeroepen de Britse ban voor Wilders aan te kaarten tijdens overleg in Europa. Maar het kabinet besloot dat niet te doen en legde daarmee de breed gesteunde VVD-motie naast zich neer. VVD-leider Mark Rutte vroeg het kabinet dinsdag de motie alsnog uit te voeren, maar Verhagen gaf direct aan niet bereid te zijn dat te doen.

Verhagen wees erop dat lidstaten van de Europese Unie mensen de toegang mogen weigeren als de nationale veiligheid in het geding is. Volgens hem heeft Groot-Brittannië de maatregel tegen Wilders op grond daarvan genomen en niet om de vrijheid van meningsuiting te beperken. Een Brits parlementslid had Wilders destijds uitgenodigd de anti-Koranfilm Fitna te laten zien in het Hogerhuis. Wilders kwam het land echter niet in, de film werd wel vertoond.

Rutte toonde zich zeer teleurgesteld dat het kabinet de kwestie-Wilders niet alsnog in Europa aan de kaak wil stellen. Hij constateerde dat het kabinet geen behoefte heeft het vrije woord te verdedigen. Volgens Wilders lapt het kabinet de democratie aan z'n laars.

Ook andere fracties reageerden afwijzend. "Het is geen kwestie van onmacht, maar van onwil'', zei Kamerlid Tofik Dibi van GroenLinks. Ook regeringspartij PvdA is teleurgesteld en wil dat het in de toekomst anders gaat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.