Home

Achtergrond 244 x bekeken 1 reactie

Opwaarderen watersystemen kost miljarden

Jaarlijks moet circa 100 miljard euro worden geïnvesteerd om wereldwijd de watersystemen weer op orde te krijgen.

Gebeurt dit niet, dan komt landbouwproductie in gevaar. Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) in een analyse op de Wereld Water Dag conferentie in Istanboel. Volgens de rapporteurs zijn "nooit eerder vertoonde" investeringen noodzakelijk. In de VS bijvoorbeeld, is bijna 18 miljard euro noodzakelijk om te voldoen aan de vraag aan vers water. Frankrijk en Brazilië moeten de uitgaven als percentage van hun bruto binnenlands product met een vijfde opvoeren.

Enerzijds moet worden geïnvesteerd in methoden om water te conserveren, anderzijds in waterwinningssystemen. Voor de landbouw wereldwijd zijn de investeringen volgens de Oeso van essentieel belang. Secretaris-generaal Angel Gurria benadrukte in een toespraak dat investeringen niet door de recessie mogen worden verdrongen.

Het belangrijkste probleem is dat de wereldbevolking jaarlijks met circa 80 miljoen zielen groeit. Daar komt bij dat ze steeds meer vlees eten, waarvoor in verhouding erg veel water nodig is. Tenslotte neemt de vraag naar water toe doordat meer landbouwgrond in gebruik wordt genomen, onder meer voor de productie van biobrandstoffen.

Gurria pleitte ook voor een strikte regulering, opdat minder machtige mensen voor hun water niet afhankelijk worden van "enkele haaien", die water tegen absurde tarieven verkopen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    als je de landbouwprodukten maar opwaardeert komt het met de watersystemen ook wel goed,dan is daar ook wel geld voor

Of registreer je om te kunnen reageren.