Home

Achtergrond 351 x bekeken 5 reacties

Opkoop van aardappelen

VTA, NAV en LTO richten een stichting op die partijen aardappelen opkoopt die de markt verstoren.

Bovendien gaat de stichting de aardappelmarkt transparanter maken. De Stichting Poolfonds Aardappelen (SPA) vraagt telers om 5 procent van de verkoopopbrengst van hun aardappelen waarvoor geen prijzen zijn afgesproken, beschikbaar te stellen aan de stichting. Dit kunnen aardappelen zijn die zonder vaste prijsafspraak worden meegeleverd met een contract of geheel vrije aardappelen.

Daarmee wil SPA de markttransparatie optimaliseren, zegt VTA-voorzitter Louis Beemsterboer. "Storende partijen zullen voor zover mogelijk via SPA een andere bestemming krijgen. We streven naar een evenwichtige prijsvorming. Dat draagt bij aan een betere relatie tussen telers en afnemers."

Biedprijzen

SPA meldt transacties van aardappelen aan de beurscommissies van Emmeloord en Goes. Beemsterboer: "Daarnaast publiceert SPA op een website biedprijzen voor de meest gangbare aardappelrassen. Telers zullen dan niet zo gauw aardappelen verkopen onder de biedprijzen."

VTA, NAV en LTO starten in april een proef met de oogst van 2008. Beemsterboer: "Als dit goed loopt, gaan we het project uitbouwen naar Noordwest-Europa (Duitsland, België en Frankrijk). Wij willen de Nederlandse verwerkers niet in een nadelige positie brengen ten opzichte van het buitenland."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  nn

  We hebben verplichte keurmerken zoals eurogap en aardappelen moeten hieraan voldoen. Maar overmaats pootgoed en zetmeel aardappelen met een ander doel geteeld mogen wel de markt verstoren.
  Afgekeurde aardappelen rijden ook een rondje en gaan gratis in het vet. Zorg dan ook dat dit niet gebeurd.

 • no-profile-image

  boerke

  Goed initiatief, telers worden al lang genoeg door hun afnemers als sluitstuk van de begroting gezien en met een fooitje afgescheept voor een superprodukt dat wel aan alle eisen op het gebied van kwaliteit, voedselveiligheid, milieuvriendelijk en onder goede arbeidsomstandigheden geteeld en bewerkt voldoet. Het is toch niet meer dan fatsoenlijk dat diegenen die dit alles goed voor elkaar hebben daar fatsoenlijk voor worden beloond!
  Ik heb me direct aangesloten bij deze club want wij als telers met alle risicos en verpichtingen die hier mee samenhangen hebben recht op een normaal en eerlijk inkomen. Dit krrijgen we alleen als we er zelf voor gaan opkomen! Ik hoop dat alle telers dit eens goed beseffen en niet lang aarzelen maar aansluiten!

 • no-profile-image

  arme consumptieboer

  NAV, POA, BAMM, VTA, UPG, LTO, SPA?!
  aan afkortingen geen bebrek, aan goede voornemens/initiatieven ook niet. Zoiets moet gelijk europees anders hebben we in nederland niet veel handel meer.
  Ik weet het niet meer, ik blijf maar gewoon bij mijn eigen telersvereniging denk ik.

 • no-profile-image

  M. Vlasveld

  Als consument word ik heel treurig van dit soort berichten. Aardappels die de markt verstoren... krijgen de aardappels nu de schuld? Wat gebeurt er eigenlijk met de opgekochte aardappelen, waar blijven die? Ik vrees dat steeds meer voedsel opgestookt wordt als brandstof, want daarop zit subsidie. Wat een verspilling! Ik denk dat gentech aardappelen de natuur gaan verstoren. Dat denk ik.

 • no-profile-image

  tarweteler

  Tja overschot verstoort de prijs aanzienlijk. Als we de reststroom voor iets anders kunnen gebruiken, dan ben je van het overschot af. Zelf lever ik de restpartij ook nooit meer af. Daar zit echt geen winst in.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.