Home

Achtergrond

Opgepakte terrorismeverdachten willen excuus

De familie die ervan verdacht werd betrokken te zijn bij het beramen van een aanslag in Amsterdam-Zuidoost wil excuses van politie en justitie.

In het televisieprogramma NOVA spraken vier van de zeven opgepakte familieleden na hun vrijlating. Sinds dat ze vrijdag weer vrij kwamen, hebben ze niets meer gehoord van politie en justitie. Woordvoerder Mohammed, zoon van een van de verdachten: "Een simpel telefoontje had al veel weg kunnen nemen.''

Hun woningen zijn beschadigd en volledig overhoop gehaald, zo blijkt uit hun relaas. Persoonlijke eigendommen, zoals pinpassen, computers, horloges of paspoort hebben ze nog niet teruggekregen. De familie is teleurgesteld dat ze eerst worden neergezet als terroristen. En nu blijkt dat ze er niets mee te maken hebben, horen ze niets van de overheid.

Burgemeester Job Cohen van Amsterdam zei maandag in het programma Pauw & Witteman niet van plan te zijn excuses te maken. Volgens Cohen is "geen enorme fout gemaakt'' en was wel degelijk sprake van dreiging. Cohen zei zich wel te kunnen voorstellen dat de zeven zich kapot zijn geschrokken en zei te betreuren dat politie en justitie maandag nog niet met alle zeven familieleden contact hadden gehad.

De voormalige verdachten toonden wel begrip dat justitie "het zekere voor het onzekere'' heeft genomen. Maar niet de manier waarop. "Ze zijn in hun eer aangetast en boos hoe ze na hun vrijlating zijn behandeld'', vertelt Mohammed. "Ze zijn gewoon op straat gezet.''

Volgens politie en justitie hadden de zeven familieleden banden met een van de daders van de aanslagen in Madrid, vijf jaar geleden. Mohammed: "De politie heeft mij de tape laten horen.'' De rechercheurs wilden volgens hem weten of hij de stem herkende. De vrouw op de tape zei dat er drie mannen uit Spanje in een busje onderweg waren naar Nederland, aldus Mohammed. En dat ze misschien konden overnachten op de adressen van de inmiddels vrijgelaten familie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.