Home

Achtergrond 238 x bekeken 1 reactie

Oostenrijk en Hongarije mogen transgene mais verbieden

Oostenrijk en Hongarije mogen nieuwe genetisch aangepaste mais en maisplanten blijven verbieden.

Een meerderheid van de ministers van Milieu van de 27 EU-landen heeft dat vandaag tijdens een bijeenkomst in Brussel besloten. Beide landen vinden transgene mais erg riskant voor de gezondheid en natuur. Ze hebben een verbod uitgevaardigd tegen bepaalde soorten van de biotech-concerns Bayer en Monsanto.

De Europese Commissie ziet daarentegen geen risico's en vroeg de EU-raad om de Oostenrijkse en Hongaarse verboden op te heffen. De Commissie wijst op een oordeel van een EU-agentschap EFSA dat geen risico's bespeurt. Minister Jacqueline Cramer steunde de Europese Commissie. Nederland ziet geen reden om te betwijfelen dat de EFSA zijn werk niet goed doet.

Europarlementariër Kathalijne Buitenweg van GroenLinks reageert verheugd op het besluit van de EU-ministers en is teleurgesteld door de opstelling van Nederland. Zij noemt het een voorbeeld van "overtrokken marktdenken dat de Europese Commissie de transgene mais door de strot van de Hongaren en Oostenrijkers wilde duwen".

Ook Greenpeace reageert verheugd. De organisatie spreekt van "een overwinning voor het milieu, de boeren en de consumenten''.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  Patrick

  Dit stukje wil ik niemand onthouden, en adviseer om het te bewaren en op te slaan.
  4 van de 27 landen zagen geen enkel probleem natuurlijk, UK, Finland, Zweden en Nederland.
  Ik zal focussen op Nederland. Nederland ziet nog steeds geen vuiltje aan de lucht. Je bent hier bewust en onbewust getuige van een van de grootste criminele daden in en tegen de mensheid. Wat Nederland dus zegt, wil en voorstelt is, we keren de bewijs last om, zo van bewijs maar dat deze techniek voor de lange termijn schadelijk is, terwijl de gentech industrie maar kort bestaat en zij alleen de onderzoeken doen.
  Het zelfde is zoals de regering nu zegt tegen alle burgers, dus boeren, milieu freaks, burgers en buitenlui, hier heb je een stapel asbest platen en ga met je gezin eens even lekker een maand figuurzagen om figuurtjes te maken voor kerstmis. We komen als politieke leiders over 5 jaar wel kijken als je hele gezin op sterven ligt of in het ziekenhuis. Maar bewijs nu maar dat deze dwangarbeid niet schadelijk is. Ook bij wel gentech vernietigd het de hele biologische sector. Ook al ben je groot tegenstander van de biologische sector, zoals zo velen hier op het forum, dan nog zou je dus een hele sector laten verdwijnen en je zult tegen je kinderen later misschien moeten zeggen dat jij het verkeerd zag door verschillende redenen.
  Zij die verantwoordelijk zijn, op alle niveaus en hierarchien dus zeker Cramer en Verburg doen dit dus bewust, gewoon ijkoud bewust, in mijn realiteit zou ik ze opsluiten voor het hele leven in het gevang, want je doet nogal wat dat tegen alle humane, morele en ethische normen ingaat.
  Diep, diep en diep triest.
  Een gouden hart is niet te koop, een glimlach om simple dingen is niet te koop, respect is niet te koop, een bloem of vrucht groeit zoals alles van zaad tot een bloeiende bloem, langzaam, voedend en met zorg. En deze mensen zijn instaat om alles weg te gooien voor financieel gewin, cariere, een bloem te vernietigen die nooit gebloeid heeft.
  Dat zijn ze, de Nederlandse leiders...........

Of registreer je om te kunnen reageren.