Home

Achtergrond 186 x bekeken

Ook Keulen worstelt met Noord-Zuidlijn

Niet alleen Amsterdam, ook Keulen worstelt met zijn Noord-Zuidlijn.

Klachten van ondernemers over omzetverlies en van omwonenden over overlast, technische tegenslag en een kostenexplosie overschaduwen het megaproject met geboorde tunnels.

De plannen voor een vier kilometer lange metro onder het centrum van de Duitse metropool aan de Rijn dateren uit de jaren tachtig. Het project begon in 2004 en moet volgend jaar grotendeels zijn afgerond.

Met zeker 950 miljoen euro kost de lijn 320 miljoen euro meer dan gepland. De werkzaamheden moesten regelmatig worden onderbroken wegens archeologische vondsten onder de 2000 jaar oude stad.

Ook ontstond tijdens de aanleg schade aan bouwwerken boven de grond. Het is nog niet zeker of de instortingen dinsdag in de Severinstraat te wijten zijn aan de metro die onder de weg wordt aangelegd. Het spraakmakendste incident tot nu toe in de straat was de verzakking in 2004 van een kerktoren, die ruim zeventig centimeter uit het lood raakte. Het rechtzetten kostte een miljoen euro.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.