Home

Achtergrond 220 x bekeken

Onderzoek naar uitbreiding 'groene' kinderopvang

De beste buitenspeelplaats voor kinderen voldoet aan de drie r's van rommel, rotzooi en ravage.

Die condities nodigen het meest uit tot ontdekken en ravotten. Dat stellen onderzoekers van bureau Alterra van de Wageningen Universiteit.

Alterra heeft op verzoek van het ministerie van LNV bekeken hoe 'groene' kinderopvang in Nederland uitgebreid kan worden. Tot nu toe is er slechts een echte buitenopvang bij een oude kazemat in Utrecht. Daarnaast zijn er wat natuurspeelplaatsen, maar volgens Alterra zijn er veel meer mogelijkheden voor groene buitenschoolse opvang.

Het ministerie wil graag dat kinderen meer buiten kunnen spelen. De buitenschoolse opvang kan daar zeker een bijdrage aan leveren, zegt Alterra, maar dan moet de wetgeving voor opvang en speelgelegenheden toegesneden worden op 'uitdagend speelgroen'. Een buitenspeelplaats moet ruim voorzien kunnen worden van zand, water, stenen, takken en groen. Binnen bepaalde grenzen moeten kinderen er een fikkie mogen stoken en in bomen kunnen klimmen. De overheid moet duidelijk zijn over wat mag, om te voorkomen dat de ene keuringsinstantie alleen de gevaren ziet, terwijl de andere juist voor de uitdaging kiest.

Alterra heeft nog een opmerkelijk advies voor het ministerie: het is beter om geen enorme subsidie in het project te steken. Gebleken is dat de buitenspeelplaatsen die vanuit particulier initiatief zijn ontstaan het beste gedijen. De onderzoekers denken dat buitenschoolse opvang bij de boer eveneens toekomst heeft.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.