Home

Achtergrond 208 x bekeken 3 reacties

Olivier de Schutter: reactie voedselcrises inadequaat

Ontwikkelingshulp en voorstellen tot hervorming van de handel in landbouwproducten zijn onvoldoende om een volgende voedselcrisis te voorkomen.

Dat stelt de VN-gezant voor mensenrechten, Olivier de Schutter tegenover het Britse dagblad The Financial Times. De Fransman, hoogleraar rechten aan de katholieke universiteit Louvain, spreekt in het interview van een "serieuze fout in de diagnosestelling." Volgens De Schutter zijn de maatregelen die volgden op de voedselcrisis gericht op het vergroten van de oogsten, met ook op de export.

Het is volgens De Schutter echter veel belangrijk dat kleine keuterboeren in staat worden gesteld in eerste instantie genoeg voor het eigen gezin te telen. Daarnaast moet volgens hem de koopkracht van de grote klasse arme stedelingen worden verbeterd.

Volgens De Schutter hebben ook grote, internationaal opererende voedselverwerkers hun verantwoording onvoldoende genomen, en te veel vastgehouden aan onredelijk lage prijzen voor met name kleinere boeren en tuinders. Zestig procent van de mensen die volgens de VN honger lijden, betreft kleine boeren en tuinders.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  over

  Het zijn dus vooral boeren die arm zijn in de wereld ?? Dus gewoon stoppen met boeren, en allemaal ambtenaar worden.

 • no-profile-image

  gert

  de regeringen en dictators in die arme landen hebben andere prioriteiten en maken zich niet zo druk om honger en armoede onder hun eigen bevolking,kijk naar bv. zimbabwe,sinds wanneer zijn internationale voedselverwerkers verantwoordelijk voor honger in ontwikkelingslanden? zijn ook de internationale banken verantwoordelijk voor de armoede in die landen ?

 • no-profile-image

  Bergop

  Men kan de mensen die honger lijden in meestal arme landen wel leren hoe men hun voedsel moet verbouwen en hun daar ook middelen voor geven, maar als deze mensen niet wordt geleerd een monogaam huwelijk te onderhouden (trouw te zijn aan je partner), dan hebben ontrouwe mensen binnen de kortste tijd allerlei besmettelijke ziektes (o.a. aids) en dan is alle kennis die ze hebben over het produceren van voedsel alweer weg en kun je weer opnieuw beginnen. Er wordt vaak ten onrechte gedacht dat er dan maar condooms moeten worden gebruikt, maar uit onderzoeken is gebleken dat er dan nog 10% besmettingen zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.