Home

Achtergrond

Oekraïne ontslaat minister van Buitenlandse Zaken

Het Oekraïense parlement heeft minister van Buitenlandse Zaken, Volodimir Ohrizko, vandaag ontslagen vanwege zijn politieke beleid.

Van de 450 parlementsleden stemde een meerderheid van 250 voor ontslag van de minister. Het parlement had onder meer kritiek op Ohrizko's houding tegenover Rusland. Ook houdt het parlement hem verantwoordelijk voor de uitkomst van een slepend grensgeschil met Roemenië. Vorige maand kwam na veertig jaar een eind aan het getouwtrek tussen de twee landen, die beide 'Slangeneiland' claimden.

Dit is een onherbergzaam rotseiland in het westen van de Zwarte Zee waar ongeveer honderd mensen wonen, vooral Oekraïners. Roemenië was in 2004 naar het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag gestapt. Rechters bepaalden, dat het eiland Oekraïens grondbezit is, maar Roemenië kreeg een groot deel van de wateren eromheen toegewezen. Vermoedelijk bevinden zich in de bodem grote olie- en gasvoorraden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.