Home

Achtergrond 159 x bekeken

Obama verruimt stamcelonderzoek

De Amerikaanse president Barack Obama verruimt de mogelijkheden van stamcelonderzoek.

Hij gaat een einde maken aan de beperkingen die golden onder zijn conservatieve voorganger George Bush. Obama maakte zijn besluit maandag bekend tijdens een persconferentie het Witte Huis. "We zullen wetenschappers die met dit onderzoek bezig zijn krachtig steunen'', zei hij. Obama ondertekende een presidentieel besluit, zodat hij niet op toestemming van het Amerikaanse parlement hoeft te wachten.

Bush probeerde het gebruik van menselijke embryo's bij stamcelonderzoek zoveel mogelijk te voorkomen door in 2001 de financiële steun te beperken. Voorstanders van stamceltherapie zeggen dat dergelijk onderzoek op den duur leidt tot betere behandelingen van Parkinson, diabetes en kanker. Tegenstanders vinden dat stamcelonderzoek gelijk staat aan moord, omdat stamcellen alleen uit embryo's onttrokken kunnen worden. Ze spreken van een vernietiging van het menselijk leven.

Obama wil dat organisaties voor medisch onderzoek binnen vier maanden nieuwe regels voorstellen. Die moeten duidelijk maken onder welke voorwaarden onderzoek naar stamcellen gesubsidieerd mag worden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.