Home

Achtergrond 163 x bekeken 1 reactie

OESO: Recessie bedreigt herstel bankensector

De wereldeconomie zal niet herstellen zolang de financiële crisis niet is opgelost, maar juist de recessie dreigt die crisis dit jaar weer verder aan te jagen.

Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) vandaag in een tussentijds rapport over de wereldeconomie.

De OESO voorspelt voor dit jaar een krimp van de ontwikkelde economieën van gemiddeld 4,3 procent. Voor volgend jaar voorziet de denktank een voorzichtig herstel, met een krimp van 0,1 procent als gevolg. Dat herstel kan echter alleen intreden als de spanning op de financiële markten in de loop van dit jaar verdwijnt.

De denktank van ontwikkelde economieën waarschuwt echter dat de recessie de gezondheid van de financiële instellingen verder dreigt uit te hollen. Als de kredietverlening daardoor verder afneemt dan de OESO nu veronderstelt, zal de economische malaise langer duren dan de huidige voorspelling.

Volgens de OESO kan het ,,economische bloedbad'' alleen gestopt worden als "de troep in de financiële markten'' doortastend wordt opgeruimd. Door het aanpakken van de beschadigde bezittingen van banken moet de kredietverlening weer op gang worden gebracht en het vertrouwen in de financiële markten weer worden hersteld.

De OESO verwacht dat de economiën van de landen uit de eurozone dit jaar met gemiddeld 4,1 procent zullen krimpen. Volgens de organisatie moet de Europese Centrale Bank (ECB) de rentetarieven verder verlagen en de geldhoeveelheid verruimen om een nog diepere recessie in de eurozone te voorkomen. Daarnaast roept de organisatie met name Duitsland op meer geld uit te geven om de economie aan te jagen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    ook de bonussencultuur zijn een bedreiging voor de banksector

Of registreer je om te kunnen reageren.