Home

Achtergrond 198 x bekeken 4 reacties

Noord-Holland praat over burgerinitiatief

De provincie Noord-Holland praat vandaag over de komst van een bedrijf met 1,6 miljoen slachtkippen in Middenmeer.

Omwonenden, gesteund door de Dierenbescherming en Milieudefensie, hopen via het burgerinitiatief 'Stop veefabrieken in Noord-Holland' te bereiken dat net als Groningen en Flevoland, de bouw van dit soort grote stallen wordt verboden. Milieudefensie gaat in kaart brengen welke maatregelen worden genomen rondom megastallen.

Wouter van Eck (Milieudefensie) vindt dat door gebrek aan regie in politiek Den Haag "een lappendeken aan ontwikkelingen'' is te zien. Hij hoopt dat aanhoudend bewonersprotest de Tweede Kamer alsnog wakker schudt. "Dit is gewoon niet goed uit te leggen'', vindt hij. "Alleen maar een nimby-reactie, not in my backyard? Dat vind ik niet, mensen komen op voor het landschap en voor hun omgeving, dat kan ik waarderen. Het houdt ze bezig en ze willen geen dieren in grote industriële complexen, maar een beter milieu en dierenwelzijn. ''

Zijn organisatie voorziet burgers die geen grote veehouderij in hun buurt willen, al geruime tijd van tips en adviezen om de komst ervan tegen te houden. Omdat de overheid niet kon aangeven hoeveel plannen voor grote varkens- en kippenbedrijven er waren, inventariseerde Milieudefensie zelf en kwam op 77 locaties. Een daarvan is in Middenmeer.

Cees Veerman

Van Eck zegt op te komen voor de kleinere boeren. "De kleine bedrijven gaan nu op in een megastal. Wij willen juist de boerderijen toekomstbestendiger maken. We zijn heus niet anti-boer. We zoeken iets dat iedereen recht doet.'' Hij wijst erop dat ook voormalig Landbouwminister Cees Veerman vraagtekens bij deze schaalvergroting plaatste. Veerman stelde eerder dat er in 1997 wel gebieden zijn aangewezen waar varkensbedrijven kunnen groeien, maar ook dat die locaties niet bedoeld zijn voor zulke grote bedrijven. Uitgangspunt was de boer een goed inkomen te laten verdienen.

Onder de belangstellenden die maandag de proviciale vergadering bezoeken, is schrijfster Yvonne Kroonenberg. Zij is een van de inspreeksters en biedt de politici haar laatste boek 'Alleen de knor wordt niet gebruikt'' aan. Het boek vertelt het verhaal van de vleesvarkens.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  lol

  Willem, als het goed is, kan dat binnenkort veranderen, omdat volgens mij wouter bos een voorstel had om protesten moeilijker te maken voor organisaties zoals wakker dier, ik ben echter hier niet zeker van.

 • no-profile-image

  willem

  milieudef. lokt mensen een handtekening te zetten met valse voor wentselen zelfs onder de 18 jaar mogen hieraan meedoen. En dan de maatschappij maar laten denken dat ze steeds verschillende handtekeningen inzamelen het zijn gewoon steeds dezelfde die tekenen. Als je met hun mee wilt demonstreren krijg je reiskosten vergoeding en consumptie's aangeboden. En het kromme is nog dat het dan niet uitmaakt of je ver moeten reizen hiervoor. Hoe zo milieu bewust???

 • no-profile-image

  Kippenboer

  Niet dat ik voor ongezond grote bedrijven ben, maar ik krijg het idee dat Milieudefensie de burgers gebruikt om voor hun eigen karretje te spannen. Zelf hebben we iemand van hun medewerkers wel eens gevraagd of hij scharrelvlees en scharreleieren kocht. Nee die waren te duur.....! Maar wel drie keer per jaar op vakantie gaan. En de kost verdienen met boertje pesten.

 • no-profile-image

  gert

  heeft van eck ooit wat voor de kleine boeren gedaan ? ja alleen maar zeggen ;klein is fijn.Veerman heeft nooit vraagtekens gezet bij natura 2000 dat hij heel nadelig voor de boeren in brussel heeft ingeleverd.

Of registreer je om te kunnen reageren.