Home

Achtergrond

Nog honderd blanke boeren in Zimbabwe

In de voormalige Britse kolonie Zimbabwe zijn niet meer dan honderd blanke boeren overgebleven.

Volgens de oppositiebeweging MDC is dit het gevolg van de controversiële en chaotische landhervormingspolitiek die is ingezet door president Robert Mugabe. Dat meldde de krant The Zimbabwean donderdag.

Sinds 2007 zijn meer dan vierduizend blanke boeren door de staat van hun land verdreven. Ook na het tot stand komen van de regering van nationale eenheid tussen Mugabes partij Zanu-PF en de MDC in februari dit jaar, zijn de gedwongen onteigeningen niet opgehouden. De nieuwe MDC-minister van Financiën Tendai Biti pleitte vorige week nog voor het stilzetten van verdere ontruimnigen, maar die zijn alleen maar toegenomen.

Een van de laatste boeren, Ben Freeth, heeft premier en MDC-leider Morgan Tsvangirai per brief om hulp gesmeekt. Volgens Freeth kan Zimbabwe niet worden herbouwd zonder een succesvolle landbouwsector. De hernieuwde golf van boerderij-invasies houdt ook de broodnodige buitenlandse investeerders tegen, stelt hij.

De resterende boeren vrezen ook dat de reeds sterk ingekrompen voedselproductie nog verder onder druk komt te staan. Miljoenen Zimbabwanen zijn inmiddels afhankelijk van buitenlandse voedselhulp.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.