Home

Achtergrond 408 x bekeken

Nieuw aardbeienras mag nog iets meer opbrengen

Een medewerker van aardbeienkwekerij De Beijer uit het Gelderse Doornenburg oogst de eerste kasaardbeien van het seizoen.

De aardbeien zijn van het ras Elianny. Teler Arno de Beijer is één van de drie telers in Nederland die het ras momenteel in productie heeft. "De kwaliteit van Elianny is goed; bijna alles wat we veilen is Prestige-product", vertelt De Beijer. Een pond Elianny kost op veiling Fruitmasters circa 3 euro. "Daar mogen nog wel twee kwartjes bij", vindt hij. "Voor dit teeltsysteem moeten we twee keer planten. We hebben daardoor een hogere kostprijs dan de doorteelt." De Beijer heeft in totaal een halve hectare Elianny-aardbeien. Het ras wordt afgezet door Fruitmasters. Foto VidiPhoto

Landbouwminister Gerda Verburg nam vandaag de eerste Maltezer aardappelen in ontvangst. Als oud-medewerkster van een groentezaak weet ze de smaak van de jonge aardappelen te waarderen, vertelde Verburg aan Piet Blankendaal van Blankendaal Trade uit Tuitjenhorn, die samen met Thijs van den Heuvel van Olympic Food de aardappelen overhandigde. Ze werden bijgestaan door Wilma Blankendaal in Maltezer klederdracht. Nieuwe aardappelen uit Malta worden al meer dan dertig jaar in Nederland ingevoerd. Foto Fred Libochant

Melkveehouder Hotze Brouwer uit het Friese Akmarijp houdt veertig melkkoeien. Hij houdt de koeien in een ouderwetse stal en voert ze kuil via gaten in de zolder. "Om de dag stapel ik voldoende kuil op de zolder voor twee dagen. Door gaten in de zolder gooi ik het voer boven de koeien naar beneden. Deze manier bevalt prima. Bovendien ben ik 57 en heb ik geen opvolger, dus zo houd ik het nog wel even vol." Foto Alex de Haan

Een mesttransporteur lost biologische geitenmest op het teeltbedrijf van Jan Willem Bakker in Munnekezijl. De mest is afkomstig van een geitenboer uit Groningen. Het is het eerste jaar dat de teler voor de volledige mestbehoefte op biologisch overstapt. De teler betaalt daarvoor wel transportkosten, terwijl gangbare mest gratis zou worden aangevoerd. Bakker: "We vinden het belangrijk om 100 procent biologisch te werken" Bakker start met het planten van bloemkool. Foto Jan Bouwman

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.