Home

Achtergrond 362 x bekeken 2 reacties

Niet meer zeuren

AquaPol gaat alweer kopje onder voor er goed en wel sprake is van een verzekering tegen regenschade.

Het initiatief van Rabobank, Delta Lloyd, Hagelunie, Achmea, Interpolis en NCB Participaties krijgt mogelijk een herkansing: eind dit jaar moet duidelijk zijn of een brede weerverzekering kans van slagen heeft. LTO Nederland maakt zich druk voor zo’n brede aanpak, waarvoor de Europese Unie dan geld uit zou moeten trekken. In dat geval zou AquaPol omgevormd kunnen worden. Als pure regendekking is de polis te smal en is het eigen risico van 25 procent zo hoog, dat het aantrekkelijker is te speculeren op een aantal schadevrije jaren dan premie te betalen.

Toch is het tekenend voor de Nederlandse land- en tuinbouw dat AquaPol omvalt. In tijden van wateroverlast buitelt de hele sector over elkaar heen om van de overheid rampengeld te krijgen. Nu met steun van Den Haag eindelijk een verzekering is ontstaan en boeren en tuinders zichzelf kunnen indekken tegen regenschade, is de animo minimaal. De opmerking van Aquapol-voorzitter en voormalig LTO-voorman Aike Maarsingh is typerend: "De overheidsondersteuning is onvoldoende geweest." Dat is na deze garantstelling niet vol te houden. Niet meer zeuren dus als heftige regen voor oogstproblemen zorgt.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het is toch wel storend als een Agrarisch vakblad meent een mening te moeten hebben over iets waar ze kennelijk geen kaas van gegeten hebben.
  Beste onbekende auteur, verdiep je eens in de voorwaarden van Aquapol en constateer dat er een heel slimme voorwaarde is opgenomen. De volgende; tot uitkering wordt overgegaan bij extreme regenbuien (wolkbreuken) die een minimale oppervlakte van 150 ha. beslaan. Nou, bel vervolgens eens (zoals ik gedaan heb!) met het KNMI en vraag hoe groot een wolkbreuk maximaal is. Je krijgt dan van een deskundige op dis gebied het antwoord dat dit maximaal 1km2, dus 100 ha, is. Vervolgens bel je eens met Aquapol en vraagt hen waarom deze tegenstrijdigheid is opgenomen. Je zult waarschijnlijk hetzelfde antwoord krijgen als ik nl; dit was een voorwaarde van de overheid. Conclusie; de hele Aquapol regenverzekering is een (vooropgezette) wassen neus die de overheid heel goed van pas zou komen bij het huidig ingezette vernattingsbeleid. Bij regenschade wordt dan vrolijk gezegd dat je je hiervoor had kunnen verzekeren. En de verzekeringsvoorwaarde zorgt er wel voor dat zelden tot nooit uitgekeerd hoeft te worden. Sla de Boerderij van vorig jaar er eens op na, dan kun je lezen dat Aquapol coulancehalve tot uitkering overging bij enkele telers. Voldoende? En nog iets; als spreekbuis van de overheid fungeren doen er al genoeg. Houden jullie je nu eens bezig met objectieve berichtgeving.

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Ik ben in van de 250 die wel verzekerd was en mag dus wel zeuren. Mijn collega's zijn 1998 en 2002 al snel vergeten. Er zijn ook nog alternatieven, Agriver en Vereinigte Hagel (of zo iets).

Of registreer je om te kunnen reageren.