Home

Achtergrond

Newcastle Disease in Kootwijkerbroek

Bij hobbypluimvee in Kootwijkerbroek is een uitbraak van Newcastle Disease (pseudovogelpest) geconstateerd.

Dat meldt het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE). De hobbypluimveehouder heeft 70 duiven, 6 kippen en 30 kanaries die allemaal geruimd worden. Dat gebeurt waarschijnlijk vandaag nog. Na de ruiming worden de vogelverblijven onder toezicht van de VWA gedesinfecteerd en na 2 weken leegstand opnieuw. "Het lijkt allemaal wat hoog ingezet bij een hobbyhouder, maar we willen in een dichtbevolkt pluimveegebied als Kootwijkerbroek geen enkel risico lopen", zegt PPE-medewerker Henk Hulsbergen.

In een straal van 1 kilometer om de locatie liggen 6 pluimveebedrijven met in totaal ruim 140.000 stuks pluimvee. Deze bedrijven zijn gewaarschuwd om eventuele bijzonderheden direct te melden en geen bezoekers op het bedrijf toe te laten. Voor de omgeving gelden geen beperkende maatregelen. De VWA onderzoekt de herkomst van de vogels. Van twee duiven is bekend dat ze op de markt in Barneveld gekocht zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.