Home

Achtergrond

Nederland overweegt status quarantaine voor mot tuta

Nederland overweegt in Brussel een quarantainestatus aan te vragen voor de mineermot Tuta absoluta.

Dat kan de Nederlandse tomatenteelt beschermen. Dat zegt een woordvoerder van de Plantenziektenkundige Dienst (PD).

"De quarantainestatus maakt het mogelijk gevaarlijke buitenlandse partijen buiten de deur te houden. Dat kan als we enkele gevallen aantreffen in de teelt. Als het beestje hier gevestigd is, dan is de quarantainestatus ongeschikt", aldus de woordvoerder.

De PD zet op tachtig teeltbedrijven vallen uit voor de mot. In pakstations met Spaanse tomaten trof de PD het motje al vier keer aan. "Het beestje komt voor in Spanje, dus we gaan ervan uit dat de vondst verband houdt met de Spaanse partijen."

De PD denkt dat de Nederlandse teelt nog vrij is van het motje. "Theoretisch is het wel mogelijk dat bedrijven het voor andere mineermotjes aanzien en het over het hoofd zien. We willen de status in Nederland nu vaststellen."

De tachtig bedrijven staan in het Westen en Limburg. De PD verwacht over twee weken de feromoonvallen te plaatsen. De bedrijven zijn nog niet op de hoogte.

Of registreer je om te kunnen reageren.