Home

Achtergrond 1 reactie

Natuurorganisatie verbrandt hout na wilgenknotten

Natuur en Vogelwacht Culemborg heeft afgelopen weekeinde de laatste wilgen van het seizoen geknot.

In totaal is vier weekeinden gewerkt om op twee locaties wilgen te knotten. Op de eerste locatie werd het resthout versnipperd en het dikkere hout afgevoerd als brandhout voor kachels en haarden. Op de locatie hier op de foto, in de uiterwaarden langs de Lek bij Beusichem, was het niet mogelijk om het hout af te voeren. Daarom is het ter plekke verbrand. De knotwilgen staan grotendeels op boerengrond, maar omdat boeren vaak geen tijd hebben voor het knotten, wordt het werk gedaan door natuurorganisaties. Foto William Hoogteyling

Reijer Manten van Weidevogelbeschermingsgroep Westelijk Eemgebied vond gisteren het eerste kievitsei van 2009 in de Maatpolder bij Eemnes. In hetzelfde weiland werd vorig jaar, op 3 maart, ook het eerste ei gevonden, mogelijk van dezelfde kievit. Het eerste kievitsei wordt tegenwoordig zo’n twaalf dagen eerder gevonden dan rond 1900, meldt het centraal Bureau voor de Statistiek. Foto ANP

De Texelaars van topfokker Marius van Boekel voelen zich helemaal senang in de voormalige 'melktent' van proefbedrijf De Vijf Roeden. Vroeger werd er een melkrobot in getest. De proefboerderij is er niet meer, maar de tent staat er nog. Van Boekel roemt de tent om het binnenklimaat voor zijn schapen. Hij houdt er tachtig ooien in, die bezig zijn af te lammeren, en 25 overlopers. Hij heeft de dieren niet gesynchroniseerd, want hij wil fokken met echt vruchtbare dieren. Dat kost wel nachtrust. Foto Jeanette Zinger

Loonbedrijf Noordenbos bemest de eerste percelen met een sleepslangbemester met Piadin-doseringssysteem. Piadin is een toevoegmiddel van Triferto, waardoor de stikstofbenutting uit dierlijke mest verbetert. Het middel is al langer op de markt, maar het was alleen toepasbaar bij het uitrijden van mest met een mesttank. "Nu kunnen we op de percelen die we met de sleepslang bemesten ook Piadin gebruiken. Bij de bemesting in het vroege voorjaar is dat een groot voordeel", vertelt Rindert Noordenbos. Foto Jan Bouwman

Adrie van Liere demonstreert bij het Zeeuwse Fruitteeltmuseum in Kapelle hoe een appelboom wordt omgeënt. Vrijwilliger en oud-fruitteler en boomkweker Piet Ossewaarde: "Vroeger hadden appelbomen een dikke, sterke onderstam. Tegenwoordig willen telers een zwakke onderstam, zodat meer groeikracht vloeit naar de appels in plaats van de boom." Van Liere laat belangstellenden zien hoe de onderstam wordt aangesneden, waarna een twijgje van het gewenste ras wordt bevestigd. Foto Anton Dingemanse

Foto

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Logisch Nadenken

    Ik heb nergens een aanvraag voor een STOOK-VERGUNNING gelezen. Zijn dit soort clubjes daarvan vrijgesteld, of is hoef dat niet omdat je ze toch niet kunt traceren (en afhandig maken) ? Moet ik als boer eens proberen ....

Of registreer je om te kunnen reageren.