Home

Achtergrond 1 reactie

Natuur ontwaakt later dan in 2008

Zaterdag was het in Maastricht 14,8 graden Celsius.

Die temperatuur werd vorig jaar veel later gehaald. In De Bilt en op de meeste andere plaatsen kwam de temperatuur in 2008 pas op 20 april zo hoog of iets hoger.

Dat was toen uitzonderlijk laat, liet een woordvoerder van het KNMI maandag weten. Sinds 1901 liet de lente maar drie keer zo lang of nog langer op zich wachten. Bovendien viel er vorig jaar maart nog flink wat sneeuw, ook op de paasdagen op de 23e en de 24e. De natuur loopt echter anderhalve maand achter op 2008 door de koude winter.

Sterrenkundigen berekenen het begin van de lente op basis van de positie van de aarde ten opzichte van de zon. Als de zon precies boven de evenaar staat, is het zover. Vrijdag is dat moment om 12.44 uur. Dag en nacht duren op de eerste dag van de lente overal ter wereld ongeveer even lang, de zogenoemde equinox.

De weerkundigen houden het simpeler, zij rekenen drie volle maanden per seizoen. Daardoor is het bij hen al ruim twee weken lente.
Zuid-Europa lijkt de lente over te slaan dit jaar. In het zuiden van Spanje is het al een paar dagen tussen 25 en 29 graden. Maar ook hier wordt het later in de week kouder.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    de natuur is nog steeds baas

Of registreer je om te kunnen reageren.