Home

Achtergrond 182 x bekeken 1 reactie

NMa: over twee weken uitsluitsel over OV-exittarief

LTO Glaskracht en Productschap Tuinbouw weten over twee weken of de invoering van de tariefstelling voor landelijk gastransport (OV-exittarief) wordt uitgesteld.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft het verzoek van LTO/PT om een maand uitstel ontvangen en antwoordt binnen twee weken. De nieuwe tariefstelling gaat normaliter op 1 juli 2009 in. De NMa stelt de tarieven voor de transport- en leveringskosten vast. In tegenstelling tot een eerder bericht heeft de NMa het verzoek nog niet afgewezen. Het verzoek is gisteren bij de NMa binnengekomen.

Doorlaatwaarde verkleinen

LTO/PT vragen de NMa om uitstel om glastuinders meer tijd te geven om op de gevolgen van de tariefstelling te reageren. Veel tuinders hebben een te grote meter waardoor ze mogelijk teveel betalen voor het gastransport- en levering. Voor meer dan de helft van de tuinders is het, volgens LTO, daarom zinvol om de technische capaciteit van de meter aan te passen. Volgens LTO is de invoeringsdatum van 1 juli echter te kort dag voor tuinders om hun gasmeter aan te passen.

Energiebedrijven berekenen de kosten voor gastransport vanaf 1 juli niet meer op basis van verbruik maar op basis van de technische capaciteit van de meter. De tariefstelling die daarvoor geldt voor zou eigenlijk 1 januari al ingaan. De NMa verleende PT/LTO echter een half jaar uitstel na ophef over de nieuwe systematiek.

PT/LTO zijn bij het College van Beroep (CBB) voor het bedrijfsleven in beroep gegaan tegen de nieuwe tariefstelling. Het is nog niet duidelijk wanneer het CBB een uitspraak doet. Mocht de NMa tuinders geen extra maand gunnen, dan hebben PT/LTO nog de mogelijkheid om bij de voorzieningenrechter schorsing van de invoering af te dwingen. Die geldt meestal tot het CBB een definitieve uitspraak doet.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    toon

    Als dat exittarief doorgaat zijn die telemeets ook overbodig neem ik aan

Of registreer je om te kunnen reageren.