Home

Achtergrond

Mogelijk uitstel besluit megastallen Noord-Holland

De provincie Noord-Holland neemt mogelijk pas over enkele maanden een besluit of megastallen worden toegestaan.

Dat bleek vandaag tijdens een commissievergadering van Provinciale Staten. Gedeputeerde Staten hebben voorgesteld het al dan niet toestaan van de megastallen te behandelen bij de vaststelling van de nieuwe structuurvisie. Provinciale Staten nemen half maart een besluit hierover. Als de Staten akkoord gaan met de structuurvisie, dan kan het nog maanden duren voordat er duidelijkheid komt over de megastallen.

Het burgerinitiatief Stop veefabrieken in Noord-Holland wordt half maart behandeld. Tijdens de commissievergadering van maandag voerden de indieners het woord, onder wie schrijfster Yvonne Kroonenberg. Zij riepen leden van Provinciale Staten op een voorbeeld te nemen aan Flevoland en Groningen, waar de megastallen verboden zijn.

De stallen passen niet binnen het huidige beleid van Noord-Holland, waarin biologische en duurzame landbouw wordt gestimuleerd. Groenlinks, SP, Partij voor de Dieren, D66 en de kleinere partijen zijn tegen de komst van megastallen. De fracties van CDA en PvdA zijn verdeeld. Wat de VVD met de megastallen wil, maakt de partij half maart bekend.

In Noord-Holland bestaan plannen voor een bedrijf met 1,6 miljoen slachtkippen in Middenmeer en een megastal voor koeien in Winkel. Voor beide bedrijven zijn nog geen bouwaanvragen ingediend, aldus gedeputeerde Ton Hooijmaijers.

Volgens Mira Brugman, inwoonster van Winkel, is het bedrijf dat een megastal wil al illegaal aan het uitbreiden. Volgens haar staat er al een bouwblok van 4 hectare. "Wij vrezen voor een industrieterrein in onze achtertuin, in plaats van een normaal agrarisch bedrijf waar de dieren met respect worden behandeld'',aldus Brugman.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.