Home

Achtergrond 1 reactie

Mislukt plan voor poolfonds krijgt vervolg

De initiatiefnemers voor SPA (Stichting Poolfonds Aardappelen) gaan in aangepaste vorm door.

Dat laten de betrokken organisaties VTA (Verenigde Telers Akkerbouw), NAV (Nederlandse Akkerbouw Vakbond) en LTO weten. Er wordt gewerkt aan een vervolg van het initiatief van akkerbouwers voor een landelijk poolfonds voor aardappelen (SPA) die zijn bestemd voor export en de fritesindustrie. Dit blijkt uit een brief van de VTA, LTO en NAV aan de telers, die zich voor het plan hadden aangemeld.

De eis voor de oprichting van SPA was dat 75 procent van de vrije en ongeprijsde aardappelen op 25 maart waren aangemeld. Telers die zich hebben aangemeld zouden maximaal 5 procent van de verkoopopbrengst van hun ongeprijsde aardappelen moeten afstaan aan SPA.
De initiatiefnemers van SPA zijn teleurgesteld dat hun doelstelling niet is gehaald. Door hun ervaringen in de praktijk en alle, naar eigen zeggen overwegend positieve, reacties voelen zij zich echter aangemoedigd om door te gaan. In de brief laten ze weten intussen bezig te zijn om ook andere wegen te verkennen om het gezamenlijk doel toch te bereiken.

De drie betrokken akkerbouworganisaties werken daarom nauw samen met handelsorganisaties aan een vervolg van SPA, maar in een iets aangepaste vorm. Hoe dat vervolg wordt aangepakt, willen de initiatiefnemers nu niet zeggen. Ze treden pas weer naar buiten als een mogelijke nieuwe opzet rond is. De drie akkerbouworganisaties roepen alle telers die zich nog niet hebben ingeschreven op om alsnog mee te doen en het deelnameformulier in te sturen naar SPA. "Hoe groter de deelname, hoe groter de kans dat SPA alsnog een succes wordt", is hierbij de redenatie.

Eén reactie

  • no-profile-image

    arme consumptieboer

    Hoe nu verder; voor de oude oogst is verder niets meer doen, maar hopen dat de prijs nog aantrekt door een goede export. Voor de toekomst lijkt het me duidelijk dat er maar 1 oplossing is: minder uitpoten en wel in heel nw europa, dus hoog tijd om de UPG gedachte verder uit te werken! Of willen de collega`s liever een grote berg aardappels blijven produceren en niks verdienen?!

Of registreer je om te kunnen reageren.